De keuze: Lunteren of Venlo?

Ik nam voor het eerst de keuze om naar de studentenpsycholoog te gaan zo’n zes jaar terug. Ik werd toen doorverwezen en nam de keuze om in eerstelijns therapie te gaan daarna, ik had zo’n 12 sessies. Daarna liet ik het een aantal jaren op zijn beloop. Tot ik begin 2014 opnieuw naar de huisarts stapte. Eerst ging ik voor een aantal sessies naar de praktijkondersteuner, toen ruim een half jaar later begon ik met individuele schematherapie. Na een half jaar nam ik de keuze voor antidepressiva en hierna liep de therapie nog een half jaar verder. Het was niet genoeg; nu koos ik 2 maanden terug voor dagbehandeling. En de knoop doorhakken voor waar moet vandaag gebeuren..

Al dagenlang loop ik met de twee opties in mijn hoofd. Bij alle etentjes, op alle borrels, als ik in onder de douche sta, in bed lig, aan het koken ben, door de supermarkt loop; altijd gaat het in mijn hoofd over twee opties: Lunteren (ProPersona) of Venlo/Veghel (Vincent van Gogh). Beide opties zijn intensief en eng, maar de ene nog wat meer als de andere. Ik schets hieronder de twee mogelijkheden voor jullie, al besef ik helaas ook dat ik compleet zelf deze keuze moet maken.

Afgelopen donderdag zetten ik en mijn therapeute al alles op een rijtje en schreef mijn therapeute het op een bord. Verstard keek ik ernaar, lood vs. Oud ijzer. Beide opties die kunnen helpen, bij beide geen garanties, bij beide plusjes en minnetjes en bij beide kan ik over een maand (ga uit van begin januari) ongeveer terecht. Hieronder het overzicht:

Pro Persona Lunteren Vincent van Gogh Venlo/Venray
Wachttijd 4 weken 3 weken
Intakeperiode 6 weken 2-3 weken
Vervolg na intake 2 weken tot diagnose, dan 1 dag in week voorbereiding (max 2 mnd) 2 weken in laten werken, dan beslissing en gelijk start traject
Start traject 2-3-4-5 dagen dagbehandeling, # dagen obv indicatie, traject. 6 weken, 4 dagen in de week + 3 avonden (zeer intensief dus)
Duur traject 8 maanden lang Op basis van 6 weken; 9 maanden 1 dag in de week, 6 maanden 2 dagen in de week of 4 maanden 3 dagen in de week
Reistijd OV: 1-1,5 uur OV: 1=1,5 uur
Totaal traject vanaf vandaag +/- 1 jaar 1 jaar / 9 maanden / 7 maanden
Opmerkingen/bijzonderheden Intensief traject, gaat veel op basis van systeemtherapie, ook al in intakefase een gesprek met ouders erbij, of zus/partner. Op basis daarvan zal therapie verder gaan. Locatie verder dichtbij ouders. Wel veel in samenspraak met mij over lengte traject etc. Zeer intensieve 6 weken aan het begin, daarna nog veel onduidelijk over het traject.
Type therapie Groepsgerichte schematherapie (vooral borderline gericht of vooral vermijdende ps gericht) Groepsgerichte Schematherapie

 

Nadelen Angst voor systeemtherapie met ouders, dichtbij ouders, best veel reistijd, duur van traject heel lang en de voorbereidingsfase waarin je wordt ingeleid voor type therapieen maar er nog niet mee aan de slag gaat. Aanmelding met complete levensverhaal uitschrijven. Telefonisch gesproken. Open groep gedurende de 6 weken en daarna ook deels open, daardoor minder vertrouwelijkheid. Onzekerheid over lengte traject en wat daarnaast nog kan met werkgever. Aanmelding wel gemakkelijker. Nog geen contact gehad.

Op basis van bovenstaande feiten zal ik morgenochtend de knoop doorhakken met mijn therapeute. Het kan nog best wel veel kanten op. Aan de ene kant veel meer angst over Lunteren en alles wat daarbij hoort, ik zie ook al corveerooster staan in het foldertje. Ik moet daar dus een beetje gaan vegen, terwijl ik nu daadwerkelijk aan het werk ben. Ik vind het ergens nog te onwerkelijk voor woorden.

In ieder geval is Lunteren enger, dichterbij mijn ouders, intensiever, zit er nog een soort van wachtfase in en staat contact met mijn familie, gezin ook meer centraal. Venlo/Venray is aan het begin super intensief, is nog wel meer onzeker over, maar zit er geen wachtfase in en is de aanmelding ook gemakkelijker, omdat er ook geen persoonlijke brief voor geschreven hoeft te worden.

Aan de ene kant zegt mijn hoofd meer Lunteren, je moet de angst juist aangaan en voor de oplossing gaan, ook in confrontatie met je ouders. Aan de andere kant zegt mijn hoofd Vincent van Gogh in Venlo; veilig, sneller, verder van mijn ouders, piek in behandeling aan het begin en gericht op een snelle oplossing. Beide opties voor behandeling in goede samenspraak met mij als cliënt. Moet ik voor de veilige optie gaan (ook nog kei-eng) of juist voor de enge, super confronterende, maar misschien wel goede? Ik heb geen enkele garantie en weet echt niet hoe dit mij gaat helpen en zie in alle opzichten (financieel, verlies van sociaal contact van collega’s, allemaal vreemde groepsgenoten, corvee overdag, wat gaat deze periode voor invloed hebben voor mijn carrière, voor mijn ambities, voor al mijn contacten en relaties; het maakt mij allemaal angstig en bang) op tegen de behandeling. Ik wil daarom maar dat het snel over is en niet meteen de confrontatie met mijn ouders(Venlo), maar weet aan de andere kant ook dat een gesloten groep en een behandeling op maat voor een langere duur (Lunteren) mij misschien wel meer gaan helpen. Wat zouden jullie mij adviseren? De keuze wordt hoe dan ook morgenochtend gemaakt, ik ben benieuwd wat jullie in mijn schoenen zouden doen. In ieder geval zal ik morgen om 9.14, een minuut voordat ik bij mijn therapeute binnenloop de keuze definitief pas maken. Ik denk dat ik tot dan nog met weinig anders bezig zal zijn dan met deze keuze..

tommie345

5 Replies to “De keuze: Lunteren of Venlo?”

 1. Ik heb een aantal zeer goede reacties over Lunteren gehoord. Ik ken een paar mensen die daar therapie hebben gehad. Ik zou persoonlijk daar ook voor kiezen.. al duurt het traject daar wat langer. Lijkt mij ook juist een pluspunt..

 2. Ik proef in je verhaal iets van dat Lunteren het engst is, maar dat je er ergens ook meer van verwacht. Op basis daarvan zou ik voor Lunteren kiezen.
  Heel veel succes in elk geval, wat je ook kiest.

 3. Hee Thomas! Moeilijke keuze… Lunteren ken ik verder niet, maar Vincent van Gogh is heel fijn en persoonlijk. Ze begeleiden je echt wel door het hele traject heen en schuwen het niet je te confronteren (gebaseerd op ervaringen van familie en vrienden)’Uit je verhaal maak ik wel een beetje op dat je voorkeur naar Lunteren gaat. Mocht dit zo zijn, ga dan daarvoor. Je zit er een lange tijd en het werkt het beste als je gevoel erbij ook goed is! Succes!

 4. Ik ken beide natuurlijk niet. Het enige wat ik kan zeggen ga je gevoel achterna, volgens mij ligt je voorkeur bij Lunteren, neem het risico. Uiteindelijk ga je ook niet in therapie ‘as easy way out’, anders had je t zonder hun ook wel gekunt. Dus volg je gevoel en wat meer vertrouwd ‘voelt’.

  Succes met je keuze, welke t ook wordt.

 5. Wil je even heel veel succes wensen. Ik zou willen zeggen volg je gevoel, maar ik besef ook dat angst ook een gevoel is en dat staat wellicht een bepaalde keuze weer in de weg. Als je naar Lunteren gaat kan ik je wel een keer komen opzoeken als je er aan toe bent en een keer iemand anders wil zien dat je therapeuten, groepsgenoten en je ouders. Maar goed, probeer je angst opzij te zetten en bekijk dan waar je het beste gevoel bij hebt. Gelukkig helpt je psycholoog je bij het doorhakken van de welbekende knoop.

  Oh ja, en als je de knoop hebt doorgehakt, doe het dan met een flinke knal. Sluit het af. Ga niet twijfelen of je afvragen of je de goede keus gemaakt hebt. Beide keuzes zijn goed. Het is simpelweg links of rechts, maar je uiteindelijke doel is hetzelfde. Good luck. X

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.