• Home
  • Werk
  • De perikelen van re-integreren vanuit de Ziektewet

De perikelen van re-integreren vanuit de Ziektewet

Het is alweer mijn derde week dat ik aan het werk ben en deze week werk ik dagen van 5 uur in plaats van 4 uur en ik moet zeggen dat het mij allemaal best prima afgaat. Het valt best mee hoe gesloopt ik ’s middags thuiskom en met mijn productiviteit gaat het ook best lekker. De randzaken en formele zaken van weer aan het werk gaan vanuit de ziektewet, het re-integreren, gaan echter een stuk moeizamer..

Ik heb nog steeds geen arbeidsovereenkomst. Het UWV wil deze ook graag hebben, omdat ik nog deels in inkomsten wordt aangevuld vanuit de Ziektewet, omdat ik van halve dagen werken nog niet helemaal kan rondkomen. Ik heb vandaag via de post eindelijk een versie ontvangen van een arbeidsovereenkomst, maar helaas kloppen de data in deze overeenkomst niet. Ik heb met mijn leidinggevende afgesproken dat ik gedurende de periode dat ik nog niet volledig werk, werk op basis van een oproepcontract van 0-uren. Ik kan dan dagelijks mijn uren declareren in het systeem en zou per week worden uitbetaald. Zodra ik weer volledig op mijn oude uren zit (4 dagen van 8 uur) zou ik dan een nieuwe arbeidsovereenkomst krijgen voor 6 maanden. Op de arbeidsovereenkomst die ik vandaag ontving ging het om een oproepcontract voor de gehele 8 maanden, en dat zou ongunstig zijn met doorbetaling bij ziekte, opbouw van verlof en ook met belastingen in verband met wekelijks uitbetalen. Deze heb ik daarom dus nog niet getekend. Echter, zolang er nog geen geldige arbeidsovereenkomst ligt die is ondertekend door alle partijen kan er nog helemaal geen salaris worden uitbetaald. En zo is er van uitbetaling van de eerste weken nog geen sprake.

Het komt onder meer doordat ik in dienst ben van een payroll-partij, in plaats van direct in dienst van de organisatie waarvoor ik werk. Mijn leidinggevende maakt daardoor afspraken met de HR-afdeling van onze organisatie, die weer afspraken maakt met de payroll-partij. En het gaat nog een stukje omslachtiger, maar dat is ergens een beetje te ingewikkeld om uit te leggen op mijn blog. In ieder geval is het een hoop heen en weer ge-mail en gebel. Doordat er nog geen arbeidsovereenkomst ligt heb ik ook nog geen telefoon van mijn werk en lopen er zo wel meer dingen spaak. Kortom, na mijn 10e werkdag en nu ruim 2 weken inofficieel in dienst, begint mij dit behoorlijk te irriteren.

Tevens loop ik dus deels nog in de ziektewet. Mijn laatste weken van de ziektewet zijn aangebroken, omdat ik rond 1 maart verwacht dat ik mij beter kan melden op basis van het aantal uren dat ik dan werk. Tot die tijd moet ik echter alles overleggen en alle wijzigingen direct aangeven bij het UWV. Het UWV vraagt nu al twee weken aan mij om een arbeidsovereenkomst, als dat ik morgen op een keuring zou moeten, om te bekijken of ik nog wel echt ziek ben. Ik vind deze keuringen echt een farce, ik heb de opbouw van mijn uren duidelijk overlegt met zowel mijn huisarts, therapeuten in Lunteren als wel met mijn nieuwe therapeute, die allemaal ook een artseneed hebben afgelegd. Waarom moet het UWV hier dan nog opnieuw naar kijken? Ik denk dat mijn therapeuten die mij lang hebben gevolgd veel beter kunnen inschatten hoe ik mijn uren moet opbouwen. Tevens vind de bedrijfsarts van mijn payroll-partij ook nog van alles en zo word ik ergens een beetje moe van alle artsen die aan mij trekken.

Ik vind het ergens wel ironisch dat mijn verzekeringsarts van het UWV mijn afspraak van morgen heeft geannuleerd, omdat die ziek is, terwijl ik zelf dus bijna beter ben. Dit hoorde ik via het eerste telefoontje, waarna ik een paar uur later via een ander telefoontje kreeg te horen dat mijn nieuwe afspraak over twee weken zal plaatsvinden. Voordat die keuring is verwerkt meld ik mij vast alweer beter, maar dat kan ik nu nog niet melden. Ik heb ook nog wel wat aan te merken op de flexibiliteit van het inplannen van de keuringen. Ik gaf aan dat het dwars door een afspraak ging op mijn werk, omdat ik al halve dagen aan het werk ben, waarna werd aangegeven dat mijn werkgever verplicht is om mij ervoor vrij te geven. Zo mis ik dus een interessante en belangrijke opdracht/afspraak op het werk.

Ik wil gewoon werken! Het wordt mij als psychisch kwetsbare werknemer echter best lastig gemaakt. Het mooie is echter dat ik in een werkgroepje zit hoe deze mensen makkelijker aan het werk kunnen worden geholpen en welke interventies er nog moeten gebeuren om deze aan het werk te houden. Het UWV zit hier onder andere ook aan tafel. Ik kan ze in ieder geval verslag uitbrengen op basis van mijn eigen ervaringen dat de persoon centraal stellen, luisteren en ontzorgen al een heleboel kan helpen. Het huidige proces leidt tot erg veel stress en kan zo tot een terugval leiden, dit kan het  UWV of de gemeente nog veel meer gaan kosten. Ik ga er dan ook alles aan doen in mijn werk om ervoor te zorgen dat ketens beter op elkaar zijn aangesloten en het de werknemer in de ziektewet, die graag wil werken, makkelijker wordt gemaakt. Ik hoop dan maar dat ik voor dat werk ook nog een beetje wordt beloond..

tommie345

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.