CHANGE: Tijd voor verandering

Ik heb het stuk Grip nog wel 10 keer gelezen. Ik besef hoe ik tot het stuk ben gekomen. Ik besef ook hoe het lijkt alsof gedrag mij lijkt te overkomen, in plaats van dat ik er zelf invloed op heb. Het is een weergave hoe het voelt, maar natuurlijk heb ik wel degelijk invloed op mijn eigen handelen. Hoog tijd dus om hier meer verantwoordelijkheid voor te nemen. Tijd voor verandering!

Ik had de afgelopen dagen een aantal bijzondere gesprekken. Zowel in nuchtere als in beschonken toestand. Zowel op een serieuze toon als met heel veel zelfspot. Er kwam echter in alle gesprekken naar voren hoe mij werd gegund dat het weer iets beter ging. Alleen hoe het ook zichtbaar was dat bepaalde patronen en gedrag van voor Lunteren weer meer de boventoon voerde.

Het was misschien ook niet gek. Al een maand geen therapie door ziekte en vakantie van de therapeute. Meerdere afwijzingen op sollicitaties. Eenzaamheid in een periode waarin veel vrienden juist geluk in de liefde vonden. Een hardloopblessure. Kwakkelende gezondheid. Muizen in huis. Niet helemaal de draai kunnen vinden in het huidige werk. Het is niet bepaald allemaal even makkelijk mee om te gaan en het was ook veel tegelijk.

Toch weet ik maar al te goed welk gedrag dan wel gezond is en niet. Ik kon mij er alleen niet voldoende toe zetten. Maar vocht ik wel hard genoeg? Ik ga mijzelf niet straffen voor de afgelopen dagen, maar ik probeer sinds zaterdag wel duidelijk verandering in gang te zetten. Hiervoor hangt er nu een lijst op de koelkast die ik dagelijks ga invullen hoe ik scoor op mijn slechte gewoontes.

Op het lijstje vul ik in hoe ik scoor op een aantal gewoontes. Ik heb het dan over negatieve uitingen (op twitter, een hele negatieve blog of op andere sociale media), dreigen met zelfmoord (ook slechts als grapje wil ik niet meer doen, ik moet dit echt afleren), Calimero (ik ga mij niet meer verhouden tot de ander, het zit de één nou eenmaal meer mee dan de ander), Telefoonverslaving (aantal minuten op telefoon en aantal keer ontgrendeld ga ik opschrijven), Sexting (Ja, dit deed ik voor aandacht en word ik ook niet gelukkiger van), Onnodig bevestiging vragen (Ja, dat doe ik ook heel veel. Ik ga mijzelf dagelijks een cijfer geven hoe ik vind dat ik het daarin heb gedaan).

Daarnaast geef ik een cijfer voor mijn stemming en is er ruimte voor bijzonderheden. Ik heb afgelopen zaterdag een knop om kunnen zetten en ben al op meerdere moeilijke situaties gestuit. Een telefoontje met iemand die boos op mij was. Onwijs dronken geweest, wat vaak ook een negatieve weerslag geeft. Een pijnlijke nederlaag van Feyenoord. Een belachelijke straf voor Max Verstappen. Het resulteerde een keer niet in een negatieve shitload aan tweets en whatsappjes. Ik schreef een keer iets in mijn notities en deelde dat niet. Of ik sprak heel open kwetsbaar met een goede vriend.

Natuurlijk is dit nog maar dag 2. Maar ik heb echt het gevoel dat ik nu echt verandering in gang zet. Ik heb discipline en wil hier echt voor gaan. Ik had gisteren met één van mijn beste vrienden een heel mooi gesprek. Ik deelde iets heel moeilijks waar we vaak grapjes over maken. Ik zei dat ik zelf ook meedeed aan de humor en dat graag in stand wilde houden, maar dat er ook een keerzijde aan de grapjes zat. Het was een erg mooi en open gesprek. Ik kreeg ook te horen hoe mooi het was hoe ik vaak met kwetsbare dingen omga. Dat ik er zo mooi en open over kan praten.

Ik vind het mooi dat mensen ook die kant van mij zien. Ik lijk online misschien een heel heftig geval qua coping en Persoonlijkheidsproblematiek. Er zit echter ook een hele mooie Thomas achter verscholen. Tijd om die nog meer te laten zien. Tijd om echt eens met al mijn slechte coping af te rekenen!

tommie345

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.