April 2021: De balans

April was een intense maand. Niet alleen voor politiek Nederland, maar ook voor mijzelf. Ik mag nog niet over alles even transparant zijn, maar veel werd meer onzeker. En dit zorgde voor een aantal diepe dalen bij mij. Dalen die direct aanwijsbaar waren. Er gebeurde een hoop. Gelukkig ben ik er wel hard mee aan de slag in haptotherapie. Ik kom dichterbij mijn emoties en dat is erg wennen. Dat gaat zeker niet vanzelf, maar ja er gebeurde dan ook een hoop dat mijn emoties raakte.

Stemming

Mijn stemming kwam niet verder dan een 5.1. Wat ik zeg, er waren dingen die mij intens raakte. Er is meer onzekerheid over het voortbestaan van mijn baan, ik was jarig en voelde mij daarop intens eenzaam, er was veel in het nieuws over intimiteit onder homoseksuelen met veel leeftijdsverschil end daarin grensoverschrijdend gedrag en mijn onbalans zorgde voor gedrag dat vrienden raakte. 4 dingen die allemaal pijnlijk binnen kwam. En hoewel ik druk bezig ben om deze minder destructief op te vangen, was het erg lastig voor mijn stemming. Vandaar hieronder de dalen.

Bevestiging vragen en omgaan met teleurstelling

Er was een hoop spanning. Moeilijke gesprekken, moeilijke gebeurtenissen en nog steeds door corona niet de coping waar ik graag op terugval: Een bezoekje aan de bioscoop of een knuffel van een vriend. Daarom viel ik terug in mijn al oude patronen. Bevestiging vragen online, om mij heen appen en op hele heftige negatieve dingen op twitter zetten. Tegelijkertijd is er dus wel het proces van meditatie en emoties leren voelen. Hierdoor had ik bijvoorbeeld wel een huilbui na het zien van de serie It’s a sin over de opkomst van HIV in Engeland. Ook aan het eind van de maand kwam ik door meer meditaties dichterbij mijn verdriet. Echter vind ik dit nog erg moeilijk/eng om toe te laten en weet ik niet goed hoe dat moet. Hierdoor kreeg bevestiging vragen een 5.1 en omgaan met teleurstelling een 5.6.

Overige coping in cijfers

Ik vind het ingewikkeld om opnieuw moeilijke dingen aan te moeten gaan. Waar mijn omgeving huizen kopen, nieuwe auto’s, kinderen krijgen en promotie maken zit ik zelf in een fase van overleven. Natuurlijk op weg naar beter, maar ik ben 33 jaar geworden in deze maand en opnieuw was het weer erg eenzaam. Ik moet het oordeel daarover loslaten, maar blij zijn voor een ander blijft moeilijk: een 5.3. De mate van dingen niet op mijzelf betrekken kreeg ook dat cijfer een 5.3 en voor normaal hulp vragen nog een 5.5.

Telefoongedrag

Een absoluut negatief record. Maar liefst 5 uur en 50 minuten gemiddeld per dag op mijn telefoon. Ja, ik kan deels wijzen naar Formule 1, wielerklassiekers en voetbal doordat ik gedoe had met mijn televisie. Tegelijkertijd was het nog vaak om mijzelf te verdoven, de manier om maar mijn verdriet niet te hoeven voelen. Ook het aantal ontgrendelingen was daarmee nog te veel: ongeveer 60 keer per dag.

Overige coping

Het is deze fase dat ik door moet naar beter. Leren voelen, leren verdragen en daar op minder destructieve manier mee omgaan. Voor een deel lukte dat al wel. Ik bleef dagelijks 10.000 stappen doen. Ik had wandelingen met meerdere vrienden en nam daartoe zelf initiatief. Ik mediteerde vrijwel dagelijks opbouwend zelfs op einde naar 3 maal per dag. Ik deed taken voor vrijwilligerswerk en ik wandelde in totaal 183km. Ook hardlopen ging weer beter met mijn knie met in totaal 118km. Qua lezen las ik 1 boek uit en in totaal 270 bladzijdes. Dit mag een extra boost krijgen nog, maar ergens mag ik hier ook trots op zijn.

En ik deed 30 dagen niet aan sexting om te verdoven. En bovendien was het op de negatieve dagen heftig, maar waren er ook 19 dagen zonder online negatief gedrag, 19 dagen zonder calimero gedrag en 21 dagen waarop ik niet zei over suïcide . Het prachtige programma Leven voor de dood dat begon gaf hier een positieve bijdrage aan, doordat er erkenning op televisie was. Het record van mijn streak, van dagen achtereen met louter positieve coping, bereikte vanuit maart tot begin april een record van 2021: 14 dagen. Het zijn best knappe lichtpuntjes in een moeilijke tijd. Daar ruimte voor maken en minder destructief uiten is iets waar ik in alle vriendelijkheid hard aan werk. Wandelen, lezen, mediteren, zelftroost en delen met vrienden blijven hiervoor de speerpunten. Blijven proberen en leren voelen. Het is eng, maar misschien daarom ook wel dapper dat ik het aanga…

tommie345

1 Reply to “April 2021: De balans”

  1. goed dat je meer nu naar het gevoel gaat luisteren. Getallen en grafieken is allemaal verstandelijk, de mind.
    Huizen kopen en carrière maken is veel buitenkant.
    Het is allemaal niet wat jij werkelijk bent.
    Ga op zoek naar wie je werkelijk bent, en dat is niet je levensverhaal, je prestaties, of hoe je eruit ziet.
    Ga nu voor het gevoel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.