December 2021: De balans

In aanloop naar december waren er een aantal goede maanden geweest qua coping. Deze maand december kon maken of breken of het een verbetering van 2020 ging worden of niet. Daar komt later nog een blog over met een balans over 2021. Maar helaas kan je al wel opmaken uit deze blog dat het een moeizame maand was. Naast de strengere coronamaatregelen dat vaak (te veel) impact op mij heeft waren er een aantal triggers die mij helemaal ontwrichtte. De terugblik op deze maand is daarom helaas niet zo positief…

Stemming

Mijn stemming daalde naar gemiddeld een 5.2. Dat is bijna een punt lager dan in November. Wat ik al zei, het was vooral een maand van heel veel dingen die nog moesten en minder dingen die mochten of konden. De fijne bioscoop viel weg door de (avond)lockdown, sociale contacten werden weer ontmoedigd en er gingen veel dagen voorbij zonder dat ik contact met iemand had, behalve zakelijk via zooms. Ja, ik probeerde soms wel met iemand af te spreken om te werken. Ja ik belde soms wel iemand. Ja, ik zocht wel naar mogelijkheden van samen wandelen. Maar de feestdagen, de lockdown, de leegte, het raakte mij toch zwaar. Hierdoor een 5.2.

Omgaan teleurstelling en Bevestiging vragen

Mijn gemoed was al wat zwaarder, maar hoe ik ermee omging was al helemaal het dieptepunt van 2021. En dat na een jaar lang haptotherapie, waarin we ook pittige gesprekken hadden dat het mij vaak nog steeds moeilijk lukte om uit mijn hoofd te geraken meer in mijn lijf te voelen. Het hoe daarvan op moeilijke momenten blijft een ongrijpbaar iets. Daar kwamen moeilijke triggers bij zoals opmerking over kromme rug tijdens het hardlopen, een voorstel dat ik maar intimiteit moest hebben met prostitué, voor mensen met zorgproblematiek. Ik kon het niet goed verdragen en wist mij er geen houding aan te geven. Hierdoor kreeg omgaan met teleurstelling gemiddeld een 5.0 en bevestiging vragen zelfs niet hoger gemiddeld dan een 4.4.

Overige coping in cijfers

De enige coping die nog een voldoende scoorde was blij zijn voor een ander. Ik kon wel oprecht blij zijn toen ik wel de progressie van wat anderen zag. Ik kon genieten van mijn neefje en nichtje zien spelen en dansen met kerst. Tegelijkertijd waren er ook momenten dat ik een leuk kerstdiner af zei, omdat ik het allemaal niet zou trekken bij de ander. Het was net als alle andere coping nogal turbulent met veel pieken en dalen en dat ik soms extreem door de ondergrens zakte. Normale hulp kreeg daarom ook slechts een 5.3, omdat ik vaak niet kon vragen om hulp. En de mate dat ik dingen op mijzelf betrok was daardoor ook een schamele 5.0.

Telefoongedrag

Waar ik dacht dat het hoogtepunt qua schermtijd afgelopen zomer wel was geweest met gemiddeld meer dan 7 uur, ging ik daar deze december toch weer overheen. De luttele minuten met alles weer dicht vergroeide ik weer aan mijn telefoon. Spannende dingen waardoor ik tot niets toe in staat was. Moeilijk om te verdragen en geen ander gedrag weten. Het was even zoals het was en duidelijk iets waar ik in 2022 mee aan de slag ga. Een gemiddelde om mij voor te schamen met 7 uur en 18 minuten gemiddeld en 62 ontgrendelingen per dag gemiddeld.

Overige coping

Natuurlijk deed ik ook wel een aantal goede dingen. Mijn administratie is helemaal bijgewerkt. In de laatste week een grote schoonmaak, top2000 en deze blogs schrijven en reflecteren op mijn coping. Daarnaast dingetjes voor EuroGames en D66 waar ik mij wel voor inzette en op kwam draven. Ik startte een nieuw hardloopschema voor een snellere 5km en deed daarvoor ook oefeningen voor core en beenspieroefeningen. Helaas ook wel weer een keer met een ongelukje. Door meer kortere afstanden kwam ik tot 57km hardlopen en 44km wandelen. Ik vierde voor het eerst in een aantal jaar kerst weer met mijn familie, ook al was mijn pa vlak voor kerst positief getest en hij erbij via teams. Ik had wel een aantal open en eerlijke gesprekken met vrienden. Het lezen was heel erg ondermaats met slechts 66 bladzijdes. Ik deed op 7 dagen aan sexting, omdat ik intimiteit erg mistte. Ik had 21 dagen met negatieve uiting, mijn streak kwam niet verder dan 4 dagen, en op 17 dagen was ik als Calimero en op 9 dagen zei ik iets over er beter niet meer zijn. Max werd wereldkampioen op een hele rare manier. Mijn jaar ging ik op een manieruit; ik hoopte niet meer zo ver terug te vallen. Natuurlijk sta ik weer op, met eind december nog wel een grote schoonmaak en de heg snoeien om 2022 natuurlijk weer met een schone lei te beginnen.

tommie345

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.