2021: De balans

Eindelijk tijd voor de balansblog van 2021. Alle getalletjes, data nog eens op een rij zetten en kijken hoe 2021 algeheel is geweest. Ik ben nog steeds single, bijna het hele jaar waren er maatregelen die mij als alleenstaande raakte en zorgde dat ervoor dat eenzaamheid ook wel een thema bleef. Tegelijkertijd Eurovisie live meemaken, live bij Formule 1, de marathon uitrennen, een heerlijke vakantie met mijn eerste interrail door de bergen van Zwitserland, een geweldige Olympische Spelen en een tof weekje Kopenhagen. Kortom er gebeurde een hoop, maar hoe was het algeheel?

Stemming

Mijn stemming was gemiddeld een 5.9. Maar liefst 0.5 punt hoger dan in 2020 en ook het hoogste sinds mijn meting in 2017. Door mijn stap naar haptotherapie leerde ik meer rustmomentjes in te bouwen en beter stil te staan bij mijn gevoel. De beste maand was augustus met zowel de Olympische spelen en een leuke week in Kopenhagen. Maar ook oktober scoorde een 6.5, met een geweldige vakantie en mijn droom van de marathon. Daar tegenover stond de maand april waarin duidelijk werd dat mijn baan eindig werd dit jaar en ik worstelde met nog maatregelen en eenzaamheid en het niet verder kwam dan een 5.0.

Hoe ging ik met mijn stemming om?

Het jaar was weer grillig. Hoewel de balans wel iets beter ging, waren er nog steeds hele diepe dalen. Blocks op twitter en whatsapp, conflicten in vriendschappen, het blijft soms gek voor mensen die mij alleen op de werkvloer zien. Ik zet kleine stapjes, maar het blijft een heel ingewikkeld moeilijk proces waarmee ik ook anderen blijf raken. Wel steeds vaker inzicht in moeilijke dingen, maar soms werd ik toch nog overspoeld met triggers, pijn en verdriet.

Hieronder ga ik nader in per gedrag en ook in vergelijking tot het voorgaande jaar van 2020. Er was helaas geen sprake van een opgaande lijn, maar meer een soort parabool waarin de zomermaanden duidelijk beter waren dan wintermaanden. Dat was natuurlijk ook doordat we toen meer vrijheid mochten ervaren en even de pandemie wat meer los konden laten. Desalniettemin is het altijd een kwestie van loslaten waar je geen invloed op hebt. Een aantal dingen gingen ook nog slechter dan in 2020, een aantal andere dingen juist weer beter. Hieronder ga ik daar nader op in.

Bevestiging vragen

Ik blijf het soms lastig vinden om mijzelf altijd alleen te moeten redden. Ik wil mij graag gehoord en gezien voelen, want dat ben ik in heel mijn leven vaak tekort gekomen. Een nieuwe afwijzing als bijvoorbeeld na de Zweed in Kopenhagen kan mij daarom erg ontwrichten, waarmee ik bij veel mensen om bevestiging wil vragen. Waar veel mensen zich juist terugtrekken in verdriet, ga ik dan om mij heen schreeuwen, om maar niet mijn verdriet te hoeven voelen. Onder andere uit dat zich in overal en met name in appjes en tweets om veel bevestiging te vragen. Net als in 2020 scoorde ik hiervoor een 5.6. De beste maand was november met een 6.1 en de slechtste december met een 4.4. Opnieuw een streven voor 2022 voor een 6.0. De scherpe randjes moeten er echt af.

Omgaan teleurstelling

Ik scoorde hiervoor een 5.9. Dat is een tiende lager dan in 2020 en 2019. Redelijk vergelijkbaar dus, al had ik de hoop hier meer progressie te hebben kunnen maken. Het was dan ook niet voor niets dat ik heel het jaar wel bij haptotherapie zat en dat bij vlagen intensiveerde met vaker afspreken. Hoewel ik de theorie wel ken blijft het zo lastig om het in de praktijk toe te voegen om te vragen wat ik nodig heb, vaker nee te zeggen en meer rust in te plannen. Ik blijf ook duidelijk (te) ambitieus in veel dingen. En dat leidt ook tot meer teleurstellingen. De beste maand was augustus met een 6.6 en de slechtste maand december met een 5.0. De laatste maand van het jaar nekte mij duidelijk met veel gemiddeldes over het hele jaar.

Blij zijn voor een ander

Meer vrienden gingen samenwonen, kregen kinderen en hadden succes. Het blijft iets ingewikkelds met een verlangen naar liefde, met het verliezen van je baan. Maar natuurlijk was er qua sportiviteit en met mijn darmen wel iets meer stabiliteit. Gemiddeld gaf ik mijzelf in 2021 hiervoor een 6.0. Alsof dat altijd is wat ik haal, want ook dat was het gemiddelde in 2019 en 2020. Kortom, misschien blijft dit altijd wel een beetje een moeilijk iets. Augustus was mijn beste maand met een 6.9, April de slechtste met een 5.3. Wel blij dat het nooit echt onder een 5 uitkwam en de diepere dalen mogen er in 2022 nog meer uit.

Niet op mijzelf betrekken

Zodra ik iets hoor vind ik het dus moeilijk om blij te zijn voor een ander. Tegelijkertijd betrek ik veel dingen op mijzelf. Sommigen mensen zeggen daarom dat ik echt helemaal niet empathisch ben. Anderen herkennen dat weer minder, maar als je op de extremen afgaat is dingen op mijzelf betrekken wel iets wat echt een probleem vormt. Hoewel haptotherapie hier soms wat zweverige oefeningen in meegeeft ik hoe ik dit kan voorkomen, blijf ik hier wel echt in bewustwording intensief mee bezig in 2022. Het gemiddelde was een 5.8, ook opnieuw exact hetzelfde als in 2019 en 2020. De beste maand opnieuw Augustus met een 6.6 en de slechtste maand opnieuw December met een 5.0.

Normale hulp vragen

Kon ik op moeilijke momenten iemand bellen? Zocht ik zelf ook voldoende contacten als ik mij eenzaam voelde? Het blijven aandachtspunten. In 2021 gaf ik mijzelf hier een 6.0 voor, net als in 2019, maar zeker 2 tienden hoger in 2020. Ik heb vertrouwen dat ik in 2022 dit nog verder kan laten groeien. Ik merk door mijn eigen bewuste rustmomentjes dat ik hierin ook meer lef durf te tonen en handvatten heb gekregen om dit daadwerkelijk toe te passen. In Augustus gaf ik mijzelf hiervoor al een 6.8. En in December was het een dieptepunt, een 5.3. Die feestdagen en alles daaromheen blijven een moeilijke maand. Kijken of ik daar in 2022 op kan anticiperen.

Telefoongedrag

228 minuten, 239 minuten, 248 minuten en dan opeens een exponentiele groei naar 333 minuten. Kortom, mijn telefoongedrag is en blijft en erger dan ooit problematisch. Ik schreef in 2017 hier al over en het is iets wat nogal hardnekkig blijft. Te veel loze avonden lockdown maar blijven scrollen. Te veel overprikkeld alleen maar op mijn telefoon. Natuurlijk ook deels door veel meer sport kijken op mobiel doordat er veel meerdere schermen nodig was, maar toch ook te makkelijk waardoor ik minder las. Het waren veelal langere sessie, met nu 65 ontgrendelingen gemiddeld. De beste maand qua tijd was Februari en de slechtste maand opnieuw December. Echt een box om hem in weg te leggen is nodig om het tij te doen keren!

Binaire coping

Het aantal dagen met negatieve uiting bleef ongeveer gelijk, van 142 naar 138 dagen (jaa, wel lichte progressie). Aaneengesloten bereikte ik wel een record van langste streak met maar liefst 35 dagen in Oktober en November zonder slechte coping. Een all time record, mooi! Het aantal dagen dat ik een verwijzing deed naar er beter niet meer kunnen zijn en dus wat ik dreigen met zelfmoord noem was exact gelijk: 73 dagen. Hoewel ik weet dat ik wel blijf leven met deze gedachtes wil ik mijn omgeving minder laten schrikken en hier zelf gezonder mee omgaan. Ik hoop dat ik onder het jaar van 2019 kan blijven toen dat 58 dagen waren. Het aantal dagen Calimero-gedrag steeg van 114 naar 127 dagen. Nog steeds te veel vergelijken met anderen, voelde ik mij achtergesteld en liet ik dat veel onredelijk blijken. Ook hierin moet haptotherapie in 2022 meer vruchten afwerpen in voldoende reflectie op mijzelf. Het aantal dagen met Sexting steeg weer van 16 naar 29 dagen. Ik twijfel nog of ik dit in 2022 blijf bijhouden. Ik bedoel, soms is het ook gewoon leuk en omdat intimiteit in echt soms wat lastiger is, moet ik mij hier ook niet te veel voor schamen en dit ook weer niet te negatief labelen.

Aantal dagen 2018Aantal dagen 2019Aantal dagen 2020Aantal dagen 2021Beste maand (aantal dagen)
Negatieve uitingen172121142138Augustus (3)
Dreigen met zelfmoord92587373Augustus en november (1)
Calimero144104114127Augustus (2)
Sexting55321629Februari en april (0)!

En verder..

Ik wandelde minder, maar alsnog 1696km, maar dat was wel ruim 400km minder. Natuurlijk ging de vierdaagse opnieuw niet door. Met hardlopen meer dan 200km meer met een record van 1288km. Maar natuurlijk mag dat naar nog meer groeien, mijn tweede marathon lonkt in 2022. Lezen was een stuk minder, 12 boeken in plaats van 20. Die telefoon is daar natuurlijk vooral debet aan geweest. Bioscoop een stuk minder doordat die het helft van het jaar dicht was. Ik begon wel met vrijwilligerswerk bij EuroGames en mijn nieuwe baan vond ik ook vrij snel. Hoewel in deze blog voldoende verbeterpunten te vinden zijn, heb ik in het algehele plaatje ook meer dan voldoende hoogtepunten en dingen waar ik heel trots op mag zijn! Laat ik dat vooral meenemen naar 2022!….

Helaas is het bestand met grafieken en data van 2020 verloren gegaan. Hierdoor kon ik in deze blog helaas geen mooie grafieken in vergelijking met vorig jaar maken. Deze moest ik louter baseren op de blog 2020: de balans.

tommie345

1 Reply to “2021: De balans”

  1. Beste Thomas,
    Heel toevallig zag ik een tweet van je verschijnen en via je profiel kwam ik hier terecht. Mooi dat je je reflectie in het openbaar durft te verkondigen. Dat zegt iets over je toewijding om je kwetsbaar op te stellen , waarvoor mijn complimenten.
    Mijn naam is Marco Baldé en we kennen elkaar uit een verleden bij tafeltennisvereniging BIT (Ca.15 jaar terug). Ook ik herken je verhaal omtrent eenzaamheid en heb verschillende stappen gezet om daarmee om te gaan alsmede met de gevolgen daarvan (afweergedrag).
    Goed dat je je ‘valkuilen’ herkent al is acceptatie weer een andere discipline merk ik, ook vanuit eigen ervaring. Vaak vanuit acceptatie volgt wel de transformatie dus het is logisch dat je weerstand voelt die soms een terugval oplevert en daarom voor jouw gevoel op een mager 6-je blijft steken. Dat ge-jojo kost ook veel energie, heb ik zelf ook ondervonden. Hopelijk gaat het goed met je maar mocht je een thema willen bespreken of info willen hebben mag je me gerust een bericht sturen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.