Coronahartjes: Psychisch kwetsbaren

Het is alweer week 6 dat we met zijn allen in quarantaine zitten. Voor enkelen komt er steeds meer gewenning, voor anderen wordt het steeds zwaarder. Hoewel de groep, die ik vandaag voor wat extra liefde in de spotlight wil zetten, heel erg divers is zie ik dat het voor veel mensen in deze groep steeds moeilijker wordt. Therapie valt weg of is op afstand, dagbesteding valt weg en/of er is minder sociaal contact. Angst, eenzaamheid en wanhoop komt allemaal steeds meer voor..

Er is ook een groep die er beter mee kan omgaan. Er is geen FOMO (fear of missing out) meer, er is rust doordat er minder hoeft en door de psychische kwetsbaarheid is er soms al ervaring met thuis alleen opgesloten zitten. Voor sommige mensen is deze coronacrisis makkelijker geworden. Echter is dit maar voor een kleine groep mensen.

De GGZ heeft de richtlijnen van 1.5m vooral geïnterpreteerd met meer afspraken online. Hoewel in de meeste behandelkamers de 1.5m prima bewaakt kan worden zijn toch veel meer e-health en online behandelingen opgezet. Je ziet dat daar nu wel iets meer op terug wordt gekomen, maar er blijven grote verschillen tussen regio’s en instellingen. De richtlijn zou moeten zijn een fysieke afspraak, tenzij door beide partijen anders overeen wordt gekomen. Echter, lijkt dit nog niet overal geland. Met een psychische kwetsbaarheid moet je weer vechten voor de plek waar je recht op hebt, en laat dat door de eigen kwetsbaarheid in veel gevallen nou juist ook extra moeilijk zijn.

Ik bevind mijzelf ook onder deze groep. En hoewel ik het geluk heb dat werk voor mij nog doorgaat en ik vrij veel online contacten heb, merk ik dat ik het ook moeilijk vind. Je leert in therapie hoe je op moeilijke situaties moet inspelen en wat je dan moet doen. Je stelt daar bijvoorbeeld een crisiskaart voor op. Alleen de dingen die daar in staan kunnen wel eens wegvallen of door de nieuwe samenleving niet meer mogelijk zijn. Het is dan moeilijk om onmiddellijk alternatieven te zoeken. Er valt iets weg en er is meer paniek. Voor de psychisch kwetsbare medemens kan het daarom lastiger zijn om op die verandering in te spelen.

Dat merk ik zelf, maar opnieuw geldt hierbij de disclaimer dat de groep erg divers is. Voor de een is er de angst om anderen te besmetten, voor de ander is het meer eenzaamheid. Voor weer een ander is het het wegvallen van structuur, voor weer een ander is er een trigger naar een trauma waar dit opgesloten zitten aan doet denken en voor weer een ander voor een oud gevoel van niet worden gezien getriggerd. En soms is het combinatie van deze dingen. In meer of mindere mate merken we er zo allemaal iets van, soms op een licht positieve manier, maar meestal op een manier dat het zwaarder wordt.

En daarom sta ik deze week extra stil bij de psychisch kwetsbare medemensen in de samenleving. Ik geloof dat we allemaal in meer of mindere mate psychisch kwetsbaar zijn. Ik heb er mijn werk van gemaakt om het stigma op mensen met een psychische kwetsbaarheid af te halen. Om iedereen mee te laten doen in de samenleving. We zijn niet zielig of moeilijk. We hebben het alleen wel heel erg nodig om in deze tijden, net als andere mensen, nog te worden gezien. En daarom hoop ik dat iedereen eens dat gesprek op afstand aangaat met die buurman, die collega of die neef die misschien minder hulp thuis ontvangt en nu erg kwetsbaar is. Stuur een kaartje, een digitale knuffel of zwaai voor het raam. De psychisch kwetsbare medemens heeft het nu ook echt nodig en ik hoop dat jullie daar komende tijd een beetje extra oog voor kunnen hebben! En eigenlijk liever niet alleen de komende tijd, maar dat dit in het vervolg altijd het geval zal zijn. Dank!

Hou je haaks allemaal!

Hartjes tegen de Corona van Thomas

Gedurende de Coronacrisis doe ik iedere week een oproep aan een vergeten groep die wel wat extra steun kan gebruiken. In de zesde week is dat voor psychisch kwetsbaren. Mochten jullie andere coronahartjes willen sturen, laat het dan vooral weten! Wie weet neem ik dit de komende week mee. Ik wil absoluut niet andere groepen of de corona geïnfecteerden en hun naasten tekort doen, maar wil hierbij alleen ook nog een extra groep in de spotlight zetten omdat deze ook liefde en hartjes verdienen en die tot nu toe dat in de mainstream media nog niet veel hebben gehoord!

tommie345

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.