De 5 redenen waarom ik december haat..

Hoewel voor veel mensen op dit moment pakjesavond begint, al begonnen is of zo meteen zal beginnen, zit ik even alleen in mijn huisje. Heel mijn omgeving heeft vast allemaal leuke plannen, maar voor mij is het een avond als zo velen. Gelukkig dat het voetbal gewoon doorgaat. Nog maar 4 weken en dan is het 2 januari en heb ik bij mij thuis mijn beste vrienden over de vloer voor een nieuwjaarsborrel. Tot die tijd in de overlevingsmodus. Hier een zure blog met de redenen waarom ik de komende weken zo haat…

  1. Verplicht gezellig doen

Niets is verschrikkelijker dan dat iedereen vrolijk is, dat alles leuk moet zijn en dat iedereen dat constant in je gezicht drukt. Ik heb al jaren geen kerstboom, lampjes, ballen of wat voor versieringen dan ook. Ik heb er ook helemaal niets mee. Daarnaast is op kerstavond,1e en 2e kerstdag iedereen bij zijn familie en wordt er van je verwacht dat je veel eet en vooral gezellig bij elkaar bent. Ik geef echt wel om mijn familie, maar zo al 27 kerstmissen zonder relatie, en ongeveer de laatste 8 met mijn zus met haar vriend en met mijn ouders nog bij elkaar, voel ik mij erg het vijfde wiel aan de wagen. De cadeautjes, de mooie reizen en alles wat bij hen speelt, het is een schil contrast met al mijn problemen. Nee, misschien kijk ik er dit jaar wel meer tegenop dan ooit. Maar natuurlijk zet ik weer mijn beste beentje voor, maar opnieuw zal het niet mijn kerstmis zijn. Chagrijnig zijn is uit den boze en word je op aangekeken, nee ik ben blij als het weer januari is. Een koude winter alsjeblieft, dan voel ik mij wel meer thuis.

2. Melancholie aan het einde van het jaar

Als ik ergens last van heb dan is het wel dat ik aan het einde van het jaar erg melancholisch word. Ik ben dol op getallen en lijstjes en ik kijk dan vol overgave terug op afgelopen jaar. Zelden was een jaar echter zo heftig, teleurstellend en pijnlijk als dit jaar. Van januari met mijn diagnose en onwijze dip, langs mei met begin medicatie en daardoor niet mogen rijden op mijn 3e praktijjkexamen, tot de beslissing en almaar durende keuze en onzekerheid rondom dagbehandeling tot nu:wederom een eenzame sinterklaasavond. Sommige dingen veranderen nooit gaat er door mijn hoofd. Nee, de zuurheid van mij momenteel is even ongekend hoog, mensen blijven liever uit mijn buurt.

3. Pijnlijke herinneringen

Zowel kerst als oud en nieuw hebben voor mij pijnlijke herinneringen die dan jaarlijks weer door mijn hoofd schieten. Ik kan er niet te veel over kwijt alleen dat het hele heftige herinneringen zijn. Eentje heb ik wel eens benoemd en dat ging om de ruzie met mijn ouders met kerst een aantal jaar terug, waarbij voor het eerst weer de fase rondom mijn coming out ter sprake kwam. Mijn moeder heeft toen tweede kerstdag alleen maar in bed gelegen. Die andere was op oud en nieuw avond, vlak voordat vrienden bij mij op de stoep stonden. In ieder geval heb ik beide situaties nog niet voldoende verwerkt, vooral als het op die avonden weer zover is, dan voel ik gewoon weer even de pijn ervan.

4. Ik vier nooit sinterklaas

Hoewel ik bekend sta om mijn gedichten (voor wie mij op facebook heeft), vier ik nauwelijks sinterklaas. Dit deden wij vroeger al gewoon heel weinig (natuurlijk wel als klein kind), maar dit is eigenlijk langzaam overgegaan op het niet meer vieren hiervan. Mijn zus woonde ver weg in Groningen, dus werden de cadeautjes gewoon verplaatst naar onder de kerstboom. Ook met vriendengroepen ken ik het vieren ervan niet echt. Ik heb het nog wel eens gevierd met een bestuur waar ik in heb gezeten of met mijn tafeltennisvereniging het sinterklaasspel, maar over het algemeen zit ik meestal gewoon alleen op de bank op pakjesavond. Mijn vrienden vieren het namelijk bijna allemaal wel. Ik zal blij als dit allemaal weer gewoon voorbij is.

5.  WAT NIET EIGENLIJK

De kerstliedjes word ik nu al zat, net als het gedoe om wat we nou met oud&nieuw gaan doen. Daarnaast sneeuwt het zelden, maar regent het voor mijn gevoel constant. Daarnaast doen we weer cadeautjes onder de kerstboom, dus gaat er allemaal geld, dat ik niet heb, op aan zaken en moet ik “verplicht” leuk doen met de dingen die ik krijg. Het is belachelijk vroeg donker als dat het ook steeds later licht wordt, al maakt mij dat in de ochtend niet veel uit. Met kerst een veel te grote maaltijd en kan ik nu al opzien tegen het verplicht meehelpen met de afwas. Op werk dat iedereen op vakantie is, als ook mijn therapeute, dus ik er toch wel weer alleen voor zal staan.  Mijn vrienden zullen ook allemaal nauwelijks beschikbaar zijn, omdat die allemaal het doorbrengen met familie wel gezellig en leuk vinden. Op werk de eenzaamheid en dit jaar vanaf 1 januari zelfs een soort van werkloos zijn (ivm 0 uren contract en erg veel onduidelijkheid daarover). De gezelligheid en verhalen van collega’s op werk of van iedereen in mijn omgeving, plus de confrontatie met overal versieringen. Nee, december: ik haat je

Kortom, nog 28 nachtjes, dan is het weer voorbij. Het avondje van het verschrikkelijke 2016 met deeltijd behandeling is dan gekomen, ik kan beter, nu al over 2017 gaan dromen….

tommie345

1 Reply to “De 5 redenen waarom ik december haat..”

  1. Hier nog een decemberhater. Elk jaar zeg ik weer dat ik op reis ga rond de feestdagen, maar ik doe het niet. Dit jaar ga ik toch de verplichtingen weer aan omdat ik in mijn eentje een generatie heb te vertegenwoordigen omdat mijn broer weg is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.