Terugblik: Studie

Ik gaf het van de week al aan, afgelopen donderdag was een bijzondere dag. Het was precies 2 jaar geleden dat ik mijn verdediging had van mijn scriptie en glansrijk afstudeerde. Ehm, Ooh nee, een stuk minder glansrijk…

Ik denk dat iedereen het wel met mij eens is, dat afstuderen een best wel bijzondere gebeurtenis is in je leven. Je sluit een levensfase af, je jarenlange inspanningen hebben tot iets geleid: je diploma. Je hebt het idee dat je klaar bent voor de volgende stap: de arbeidsmarkt op voor de rest van je leven. Ergens ben je bang, maar ergens zit je ook vol grote ambities om het allemaal te gaan maken. De wijde wereld in, je droomt over bepaalde functies, over bepaalde verwachtingen en over niet meer na te hoeven denken of je een biertje of een baco bestelt, je spaarrekening stroomt toch wel vol.

Nee, inmiddels weten we allemaal wel dat dit een wassen neus is, maar toch wil je deze klap niet al hebben op de dag dat je je verdediging hebt en je afstudeert. Helaas liep mijn dag natuurlijk wel zo. Mij studie was al een traject alsof ik de marathon achteruit liep op zijn kop, zonder te mogen drinken. Ergens door functionele maagklachten, ergens nog psychisch leed, ergens om angst of het wel de juiste studiekeuze was, ergens door de vele nevenfuncties ernaast, ergens door onwil/onkunde. Maar het kwam er iedere keer op neer dat ik het op het laatste moment liet aankomen. Mijn propedeuse in 2 lukte aan het einde van jaar 2 met een toets waarvoor ik al 3 keer had gefaald. Een 7,5 kwam er verrassend uit eind augustus van jaar 2, de spanning was om te snijden.

Vervolgens wat lucht en ruimte, in het eerste jaar had ik wel een positief studieadvies met 42 ECTS (van de 60). In jaar twee was dit nog redelijk met wat tweedejaarsvakken, maar ook vooral de focus op de eerstejaarsvakken die ik dat jaar echt moest halen. Toen dat eenmaal gelukt was had ik wat ruimte voor de bachelor in 5 en de harde eis richting de master. En zo benutte ik deze opnieuw helemaal, met daarbij een bachelor scriptie die ik 3 keer opnieuw ben begonnen, puur omdat ik de discipline en energie niet had om het allemaal te bolwerken. En zo ging het de derde keer gelukkig wel goed en had ik voor mijn scriptie een prima 7.

In mijn master ging het allemaal wat minder met mij, het vergde meer energie en tijd, en alle priviliges van DUO vielen ook weg. Ik moest dus nog meer erbij werken en ook psychisch werd ik instabieler. Met moeite haalde ik mijn tentamens en toen kwam die masterscriptie. Nee, op schema ging dat absoluut niet, nu was het de Iron Man run op blote voeten in de woestijn van de Sahara. Ik kreeg mijn eerste deadline echt niet voor elkaar, en omdat ik de master in twee-regeling ook al had, en ik de scriptie in het eerste jaar echt niet kon bolwerken, moest het u gebeuren, anders kwamen mijn tentamens in oktober alweer te vervallen.

Tot mijn grote schrik kwam mijn neefje te overlijden die zomer en lukte het mij destijds al helemaal niet om mijzelf bijeen te rapen om iets te kunnen verrichten voor mijn scriptie. En zo vroeg ik door het overlijden van mijn neefje en mijn persoonlijke situatie extra tijd aan voor mijn scriptie, en kreeg ik enkele maanden, maar moest het in 2013 gebeuren. Vol druk erop zette ik mijzelf aan de slag, al was het een verschrikkelijke strijd onder druk. Uiteindelijk kon ik toch mijn scriptie schrijven in het Engels, waarin ik ook nog eens het talent heb van Louis van Gaal. Heel grappig en keihard uitlachen en spreken van schande voor de getalenteerden, maar ook heel pijnlijk als je zelf heel graag wilt, maar je de regeltjes en grammatica gewoon niet als automatisme onder de knie krijgt,,,

En zo kreeg ik de datum van 17 december uiteindelijk door voor groen licht voor mijn verdediging. Mijn Engelse versie was meermaals aangepast door een lief vriendinnetje en uiteindelijk was ik nu best tevreden met de scriptie die er lag. Het was zeker geen proefschrift, maar ik hoopte toch zeker wel op een 7, of als het tegenviel een 6.5. En zo bereidde ik mijn presentatie heel goed voor en regelde ik zelf het lokaal en drinken voor bij de verdediging. Donderdag 17 december 2013 zou het gaan gebeuren…..

wordt vervolgd….

tommie345

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.