Een ode aan het WerkBedrijf

In het voorjaar van 2014 moest ik aankloppen bij de gemeente voor een bijstandsuitkering. Na mijn afstuderen kon ik helaas niet snel een baan vinden. Ik was nog onder de 27 jaar en zo kwam ik bij het jongerenloket. Hierbij kwam ik terecht bij een denktank. Samen met andere hoog opgeleiden kwamen wij wekelijks bijeen om het te hebben over onze sollicitatieactiviteiten. Degene die hier leiding aan gaf vroeg op een gegeven moment of er jongeren waren met een bedrijfskundige achtergrond. Dat was ik. Ik stuurde mijn CV op en zo begon mijn avontuur bij het WerkBedrijf op 1 mei 2014.

 Er kwam een regionale samenwerking tussen 7 gemeentes op het gebied van Werk. Voor alle mensen in de bijstand van 7 verschillende gemeentes kwam er 1 bedrijf die deze mensen ging ondersteunen en helpen richting werk. Ik mocht meedenken over dit nieuwe op te zetten bedrijf. Ik kende deze omgeving helemaal niet en ik moest veel leren. Toch pakte ik het relatief snel op en kreeg veel verschillende dingen mee. Het jongerenloket, op bezoek bij 7 verschillende gemeentes hoe deze het hadden georganiseerd voor deze mensen, ondersteunen van wethouders op dit gebied, het UWV, PRO/VSO-scholen, ondernemers die deze mensen in dienst moesten nemen en alle verschillende voorzieningen die hiervoor ingezet konden worden.

 Menig keer raakte ik verzeild in de ingewikkelde regelingen die wij in Nederland hebben getroffen. Menig keer raakte ik verzeild in ingewikkelde berekeningen over kinderopvang, loonkostensubsidie of meeneembare voorzieningen voor kandidaten die ondersteuning nodig hadden. Mening keer raakte ik verzeild in arbeidsmatige dagbesteding, beschut werk, ontwikkeltrajecten, wettelijke loonkustensubsidie en kandidaten bij de sociale werkvoorziening en de verschillen hier tussen.

Desalniettemin was het een prachtig werkveld bij een prachtig bedrijf. Ik zal bevlogen mensen die dachten aan het ontwikkelen en matchen van mensen en die zich hiervoor inzette. Ik zag een administratie die alles er aan deed om de ingewikkelde berekeningen te maken. Ik zag bedrijfsdienstverleners die alles deden om kandidaten bij een werkgever aan een betaalde werkplek te helpen. En ik zag medewerkers elkaar helpen, ondersteunen en kandidaten in de sociale werkvoorziening begeleiden. En ik zelf? Ik ondersteunde, dacht mee en leidde en begeleidde projecten die dit alles vergemakkelijkte.

Ik zelf viel uit door mijn psychische kwetsbaarheid en zag ook de andere kant. Hoe ingewikkeld het is met WW, Ziektewet, aanvulling vanuit de gemeente en tal van andere regelingen. Ik vond het mooi om weer terug te mogen keren en mij te mogen inzetten voor psychisch kwetsbaren naar werk. Ik sprak ervaringsdeskundigen, ik sprak mensen bij GGZ-instellingen en ik zag hoe belangrijk werk is voor mensen waarbij dit niet altijd vanzelfsprekend is. De blijdschap van kandidaten die weer een volgende stap konden zetten en weer een dagbesteding kregen, ik zal het nooit vergeten en dat is volgens mij waarom we het allemaal hier doen bij het WerkBedrijf.

In de ruim 3,5 jaar zijn er veel onvergetelijke momenten geweest. Ik ben echt trots dat ik bij dit mooie bedrijf heb mogen werken. De politieke omgeving, mijzelf inzetten voor kwetsbare mensen en om die de volgende stap te laten zetten. Het past bij mijn passie en drijfveren. Ik ga deze veilige omgeving waar ik volledig mijzelf kon zijn dan ook nooit vergeten. Ik ga alle lieve collega’s, successen, bevlogen collega’s en groei binnen dit bedrijf niet vergeten. Toen ik kwam was er nog niets en nu is er een bedrijf dat jaarlijks 1500 mensen aan betaald werk helpt en dat daarnaast tal van andere mensen begeleid en ondersteunt. Het is niet altijd zichtbaar in resultaten wat de politiek graag ziet, maar ik zie dat wij met zijn allen onwijs hard werken voor kandidaten die dat nodig hebben.

Ik ben benieuwd of ik ooit nog zo’n warme, mooie en bevlogen club mensen tref die zich zo inzetten voor eenzelfde doel. Van de schoonmaker tot de allround administratief medewerker en van de SW-medewerker productie tot DT-lid. Ik mocht allemaal mat ze samen werken en dat was ook het mooie aan deze baan. En zonder elkaar ging het echt niet. Ik mocht beleid ontwikkelen. Ik mocht nieuwe voorzieningen inzetten voor mensen met ernstig psychiatrische aandoening. Ik mocht beschikkingen en overeenkomsten meeschrijven. Ik mocht een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren, ondersteunen en analyseren voor verbeteringen voor bijna 2000 medewerkers van onze Sociale Werkvoorziening. Ik mocht het privacy beleid beschrijven van de gehele organisatie. Ik schakelde met directieleden, managementleden, administratie, bedrijfsdienstverleners, andere beleidsmedewerkers en ik sparde over heel veel zaken om de organisatie verder te helpen en te professionaliseren. Ik mocht presenteren voor andere gemeentes. Ik mocht presentaties geven voor medewerkers. En ik mocht veel stukken uitschrijven.

Ik deed het allemaal met mijn eigen kritische blik, visie en passie om de organisatie en vooral om mensen verder te helpen. Ik stond aan het roer en zie nu een prachtige organisatie af. Ik ga de organisatie en warmte missen, maar weet ook dat ik met mijn bevlogenheid, kritische blik en passie om mensen verder te helpen een nieuwe uitdaging ga vinden. Ik wil iedereen nogmaals onwijs bedanken voor de vele mooie jaren en wens iedereen heel erg veel succes verder bij dit mooie doel. Of je hier nou direct of indirect mee te maken hebt; we mogen verdomd trots op onszelf zijn dat we hiervoor hard werken.

Dank collega’s. Dank WerkBedrijf! Wat was het mooi om hier mijn eerste stappen van mijn carrière te mogen zetten en om te weten wat ik graag wil. Ik kom ongetwijfeld nog eens op de koffie en zal dan met traantjes terugdenken aan de mooie tijd en het mooie werk dat we hier doen! Trots op jullie en trots op mijzelf dat ik hier onderdeel van mocht uitmaken!

Veel liefs en succes nog verder!

 

tommie345

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.