Mijn vegetarische week!

Het is deze week de Landelijke week zonder vlees en ik heb besloten om mee te doen! Ik ben er nooit zo van om dingen door de strot van mensen te duwen en misschien zouden we dat ook niet moeten doen met vlees. Door mijn grote netwerk met meer waarde voor duurzaamheid in mijn omgeving heb ik veel geluisterd, gelezen en besproken. De bio-industrie, de verspilling van water, het wetenschappelijke bewijs dat dieren ook voelen. Het bestaat allemaal en ik hoef het niet te herhalen omdat het al is verwoord in dit artikel van de Correspondent.

Ik wil daarom deze week ook doen zonder vlees. En daarmee ben ik gisteren begonnen. Ik moet zeggen dat het mij 100% mee valt. Ik doe eigenlijk ook niet aan vleesvervangers, er bestaan heerlijke vegetarische gerechten zonder dat echt nepvlees nodig is. Ik maak deze week risotto, heerlijke pasta, “aardappeltjes, jus, groente zonder vlees”. Op brood heb ik gewoon zoet, smeerkaas of echte kaas. En verder zat er toch al niet veel vlees in mijn voedingspatroon.

Ik denk dat het super goed is dat hier aandacht voor is. Ik worstel zelf door het lezen van het artikel van de Correspondent best wel met het feit dat ik dit maar voor een week doe. Het argument je bent toch ook niet maar een weekje niet homofoob of geen racist raakt mij. Maar kan ik afscheid nemen van de bitterbal, wild, biefstuk, zalm en zoveel andere lekkernijen. Ben ik zo egoïstisch dat ik dat zo ben? Omdat het sociaal geaccepteerd is doe ik er maar gewoon aan mee?

Ik sta absoluut voor groener landbouwbeleid, maar ik ben een te luie zak. Ik vrees dat ik die waarheid onder ogen moet komen, ondanks alle argumenten. Het is in ieder geval goed dat hier deze week meer aandacht voor is en dat we het bespreken. Dat meer mensen het gaan overwegen. Dat meer mensen weten hoe slecht de bio-industrie is en dat daarin echt wat moet veranderen. Dat een klein beetje bijdragen toch al bijdragen is. Een dag minder slavernij kan je achterlijk en hypocriet vinden. Dat is waar. Toch zijn het die mensen die ook de beweging in de goede richting hebben gekregen.

Het is een erg krom argument om mijn eigen liefde voor vlees maar goed te praten. En toch vrees ik dat ik die klootzak blijf die af en toe een stukje vlees wil eten. Maar wel met veel meer respect voor alle vegetariërs. Wel met meer bewustwording. En hopelijk door deze week ook met veel meer oog voor de alternatieven. Veel meer oog voor de biologische varianten en om mijzelf nog meer uit te dagen om iets politiek te kunnen veranderen en om voor mijzelf iets te kunnen veranderen. Wees minder een klootzak. Wees je bewust en eet vegetarisch. Het is iets wat ik mijzelf de komende tijd vaker zal inprenten..

tommie345

1 Reply to “Mijn vegetarische week!”

  1. Ik ben al sinds 2013 vegetariër en ik hoorde altijd maar: dat is super ongezond, dan krijg je niet de juiste vitamines binnen enz. Maar het is juist helemaal niet zo ongezond, zeker niet voor het menselijk lichaam, en al helemaal niet voor het milieu. Ik vind het mooi dat de bewustwording voor dit onderwerp steeds vaker naar boven komt en men ook mee doet. Zo ook jij. Dat vind een vegetariër zoals ik alleen maar positief vererend als het ware 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.