Coronahartjes: Roze ouderen

De 11e week zit erop en helaas zitten nog steeds veel mensen in quarantaine. Natuurlijk zijn er versoepelingen, maar voor veel mensen gelden die nog niet. Veel mensen lijden nog steeds onder de maatregelen en zullen nog een heel ander leven hebben dan zonder het gevaar van corona. Vandaar dat ik door blijf gaan met het geven van coronahartjes. Juist nu is dat nodig, omdat veel mensen kunnen doen alsof het normale leven volledig aan de gang is. Daarom vandaag aandacht voor een groep waar je nog niet veel over hebt gehoord, maar die juist ook nu extra steun kunnen gebruiken: de roze ouderen.

Er is veel aandacht gegaan de voorbije weken naar ouderen. Ze zijn meer eenzaam en familie mag niet meer op bezoek. Zowel in verpleeghuizen als in andere woongelegenheden van ouderen. Echter mis ik hierin echt de aandacht voor ouderen die geen familie meer hebben, die geen kinderen hebben en extra eenzaam zijn. Extra eenzaam door het wegvallen van groepsactiviteiten, extra eenzaam door het wegvallen van die activiteit waarin je net jezelf kon zijn en gevangen zitten in een tehuis waarin misschien wel een onveilige sfeer heerst. Een groep waar roze ouderen vaak onder vallen. Roze ouderen zijn lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, interseksuele (+) ouderen. En zij blijken vaak meer problematiek te kennen.

Ik heb ooit achter de bar gestaan voor een roze ouderen ontmoetingscafé. Hoewel ik daar ongemakkelijke momenten heb meegemaakt, zag ik ook het belang van deze ontmoeting voor de ouderen. Hoe ze op dat moment net zichzelf konden zijn, hoe ze daar echt konden ontspannen en vaak met verhalen hoe dat niet konden waar ze woonde. Dat ze vaak weer opnieuw terug de kast in kruipen in een verzorgingstehuis /verpleeghuis. Al deze ontmoetingen gingen de voorbije weken niet door en in verpleeghuizen ligt nog steeds erg veel van de activiteiten stil.

Er is nu een keurmerk voor organisaties die hier aandacht voor hebben: de roze loper. Nog lang niet alle zorgorganisaties hebben dit keurmerk. Vaak wordt er nog automatisch gevraagd naar het andere geslacht als partner en indien er weinig begrip voor je andere geaardheid of gender is van de zorgverlener of van medebewoners heb je weinig alternatieven. Het blijven je zorgverleners en het blijven je medebewoners. Het kan daarom de afgelopen weken, en nog steeds, erg beangstigende en eenzame weken zijn geweest voor de roze ouderen.

Ik las en zag er nog nergens berichtgeving over. En daarom vind ik dat daar nu echt aandacht voor moet zijn. Niet alle ouderen hebben kinderen om mee te facetimen. Wie dat wel heeft, mist natuurlijk ook nog fysiek contact, maar er is ook een grote groep die dat allemaal niet heeft en nu wordt vergeten. Die de traumatische jeugd zomaar weer opnieuw kan beleven en die iedere vorm van afleiding en veiligheid momenteel moet missen.

Ik gun iedereen deze week weer zijn bioscoopbezoek, terrasje en OV-ritje naar het werk. Maar ik gun deze roze ouderen vooral ook weer ontmoeting waarin ze zichzelf kunnen zijn. Ik gun hen vooral ook begrip, aandacht en een beetje liefde. Van wie dan ook. Hopelijk kan je jezelf zijn in deze quarantaine, weet dat er wel mensen ook jouw eenzaamheid zien. Een online knuffel, een kaartje en jouw favoriete “roze liedje” staat vandaag voor jou aan met het begin van pride month. Je mag er zijn en dat mag in deze coronacrisis niet worden vergeten!

Gedurende de Coronacrisis doe ik iedere week een oproep aan een vergeten groep die wel wat extra steun kan gebruiken. In de elfde week is dat voor roze ouderen. Mochten jullie andere coronahartjes willen sturen, laat het dan vooral weten! Wie weet neem ik dit de komende week mee. Ik wil absoluut niet andere groepen of de corona geïnfecteerden en hun naasten tekort doen, maar wil hierbij alleen ook nog een extra groep in de spotlight zetten omdat deze ook liefde en hartjes verdienen en die tot nu toe dat in de mainstream media nog niet veel hebben gehoord!

tommie345

2 Replies to “Coronahartjes: Roze ouderen”

  1. mooi dat ook aan de ‘roze ouderen’ gedacht is. Normaal gesproken ben ik voorstander van het labelen van mensen. Maar ik begrijp dat je de doelgroep wil duiden. Terecht dat deze groep ook aandacht krijgt. Niet iedereen heeft een dochter of zoon of een veelvoud daarvan. En kleinkinderen zijn er ook niet voor iedereen. Heb je geen kinderen??? Hoe komt dat?
    Zou je dat ook nog moeten verantwoorden.
    Fijn te lezen dat ze ook een hart onder de riem gestoken word.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.