November: De balans

Het is vandaag 22 december als ik de balans over november opmaak. Vorig jaar deed ik dat op 24 december. Het is wel duidelijk dat ik (begin) december altijd een beetje te druk ben om een goede balans op te maken. Toch wil ik er nu wel nog even bij stilstaan. Het was namelijk geen gemakkelijke maand, maar gelukkig al wel ietsje beter dan in oktober

Stemming

En toch heb ik best wel een kater van de maand november. Mijn reeks was maximaal 7 dagen en dan had ik ook nog dagen van oktober daarvoor nodig. Eigenlijk waren er maar 4 aaneengesloten dagen zonder negatieve uitingen in november. Ik had griep, ik begon met rijlessen, ik rondde bekkenbodemtherapie af zonder resultaat, ik kwam niet vooruit met hardlopen en was druk op werk. Niet zo gek dat mijn stemming helaas niet hoger kwam dan een 5,3. Toch nog lager dan Oktober ook.

Bevestiging en hulp vragen

Toch kijk ik iets positiever terug. Ik verwijderde op de eerste dag al mijn datingapps en kwam niet in de verleiding om ze weer te installeren. Nee, ik ben nog single, maar na 10 jaar op die apps was het beter om er van af te zien. Ik moet bevestiging halen uit mijzelf. Ik moet vrienden vragen om hulp. Bevestiging moet gezond ontstaan. Toch was het op social media nog vaak negatief klagen en bevestiging vragen voor alle moeilijke dingen. Ik had wel goede gesprekken met mijn beste vrienden, maar tegelijkertijd wist ik vaak ook nog niet gezond om hulp te vragen. Daar heb ik nog steeds in te leren.

Overige coping in cijfers

Het omgaan met teleurstelling bleef dus erg moeilijk. Toch ging ik naar drie wedstrijden van Feyenoord, namelijk tegen Glasgow, Young Boys en RKC. Ik ging naar de kapper. Ik zei mijn abonnementen op tijdschriften op, omdat ik onvoldoende aan lezen toekom. Ik las ook opnieuw maar 20 bladzijdes in een boek. Ik rende wel 90km. Kortom, ik ondernam wel voldoende, maar ik betrok dingen nog te veel op mijzelf en kon onvoldoende blij zijn voor de ander. Bijvoorbeeld over niet van het nieuws van een zwangerschap of over samenwonen van een goede vriend. Het raakt te veel nog eigen pijn, maar ik moet dat proberen meer los van elkaar te zien.

Telefoongedrag

Ik zocht dus nog te veel mijn telefoon erbij op moeilijke momenten. Al ging dit gemiddelde terug naar 240 minuten en 80 ontgrendelingen. Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van oktober dat nog 295 minuten en meer dan 100 ontgrendelingen had. Ik moet dat ook proberen te zien in een periode van veel moeilijke en spannende dingen. Er waren wel degelijk lichtpuntjes!

Overige coping binair

Op werk moest ik een aantal keer stevig in mijn schoenen staan, maar dat ging mij best goed af. Ik kreeg een compliment dat ik later best wethouder kon worden. Ik gaf trainingen voor Samen sterk zonder stigma. Daarnaast volgde ik voor mijn werkgever een training over diversiteit en inclusie waarin ik open was en ik meer met dat thema ga doe voor mijn werkgever. Ik keek weer iets meer Netflix. Ik ging naar concert van de Waterboys, terwijl ik net een matige Zevenheuvelenloop had gelopen. Ik liep de Glow route met werk. Ik praatte over mijn eenzaamheid en verbond meer met vrienden. Ik besloot definitief aankomende kerst niet met familie door te brengen, maar had wel een fijne middag met mijn ouders in het bos en restaurant. Kortom er was wel verdieping en ik stond mijn mannetje regelmatig.  Daarom vind ik onderstaande grafiek ook niet helemaal stroken met het gevoel over deze maand, omdat er zoveel trotse momentjes ook wel tussen zaten. En bij die momenten wil ik vaker stilstaan.

En toch moet er ook ruimte voor verbetering zijn. Maar ik demonstreerde tegen zwarte piet. Ik deelde mijn eigen verhaal en mocht daardoor meedenken over een verhaallijn dat medewerkers van mijn werkgever typeert. Mijn column verscheen in een nieuw tijdschrift. Samenvattend kan ik als ik terugkijk zien dat ik verdiepende gesprekken had, sterk was in werk en mijn eigen bijdrage leverde voor inclusie en diversiteit. Dat is ook echt waarvoor ik wil staan. En dat dat af en toe is met scherpe randjes is ook logisch. Minder streng zijn en meer de momenten van waarde zien. Dat wens ik mijzelf voor december en nu die ook al bijna over is wens ik dat ook voor 2020…

tommie345

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.