Juli 2020: De balans

Waarom zou je nog terugkijken op een slechte maand wanneer je je in een goede maand bevind? Een legitieme vraag die ik mijzelf vandaag mag stellen. Mede naar aanleiding van meerdere mensen die mij aanspraken op dat ik alle negatieve dingen zo onder een vergrootglas leg. Dat alles wat je aandacht geeft groeit en dat ik erg goed ben in klagen, zelfmedelijden en het laten groeien van de dingen die ik nog niet heb. De eerste gesprekken hierover werden in juli gevoerd en deze krijgen een vervolg in augustus.

Nieuw is in ieder geval dat ik de gesprekken aanga, probeer te luisteren en te leren. Dat ik het kan volgen, er verder over lees en ook het besluit heb genomen om weer in therapie te gaan om dit meer te leren. Het ingewikkelde zelf vind ik eraan dat ik het gevoel heb dat ik mijn verdriet niet mag erkennen. Dat ik intimiteit mis, maar dat ik dan maar gewoon moet kijken naar een bloempje die groeit. Het is niet wat anderen zeggen, maar het is wel wat zo voelt. Het is een hardnekkig patroon. In het negatieve blijven hangen is wat ik gewend ben. Daarnaast is het ook daadwerkelijk zo dat ik een tekort heb in mijn leven aan aanraking en intimiteit. Maar dat is natuurlijk niets nieuws om te melden.

Juli had als doel om mij verder te bezinnen door heel veel te wandelen. Ik zette daardoor ruim 861.000 stappen. Niet de miljoen die ik als doel had. Dit leidde tot grote teleurstelling en dus tot de negatief hardnekkige patronen. Mijn stemming was hierdoor een 5.2. Voor bevestiging vragen gaf ik mijzelf hiervoor ook een 5.2, een 5.5 voor de omgang met alle teleurstelling, 5.3 voor de mate dat ik blij kon zijn voor een ander en 5.4 voor de mate dat ik dingen op mijzelf betrok. En tenslotte een 5.4 voor de mate dat ik gezond om hulp kon vragen op deze moeilijke momenten.

Vrijwel allemaal onvoldoendes. Wat is het nut van de nadruk te leggen wat allemaal niet goed ging? Moet je niet juist nu rekenschap nemen voor een positiever leven? Dat het acceptabel was hoe het ging voor mijn grote dip van de vakantie, maar dat ik daar ook al wel weer snel uit kroop? Dat ik kan en mag accepteren dat er wat heftige negatieve dagen tussen zitten en dat ik nog stappen kan nemen om de heftigheid daarvan meer af te halen. Maar dat ik ook mag zien dat het lijntje regelmatig in de voldoendes rondgaat. Dat inderdaad.

Ik zat gemiddeld weer meer op mijn telefoon: 4 uur en 40 minuten. Ik pakte hem er gemiddeld ongeveer 70 keer per dag bij. Er waren opnieuw 16 dagen dat ik negatief uitte op app en twitter. Op 15 dagen gedroeg ik mij verongelijkt als een calimero en op 10 dagen gaf ik aan erg suicidaal te zijn en deelde ik daarover op een ongezonde manier.

Het zijn vele maanden dezelfde grafiekjes en getallen. Ik probeer, er zijn oplevingen en ook weer dalen. Wat voegt het bijhouden toe? Het zorgt in ieder geval onvoldoende voor verandering. Daarom opnieuw therapie en de gesprekken om lessen te leren van anderen. En vanaf nu zal ik de dagen benoemen dat het wel goed ging. 15 dagen zonder een negatieve uiting, 21 dagen zonder een link naar suïcide en 16 dagen waarin ik niet verongelijkt was. En dat ik op geen enkele dag tot sexting over ging om maar ergens bevestiging te vragen. Dat klinkt al aardiger. De meerderheid van de dagen gewoon!

Daarnaast passeerde ik al het aantal kilometers van wandelen en hardlopen van 2019. En dat al gewoon in juli en zonder een vierdaagse. Dat is best wel erg gaaf. Tevens lag ik weer meer dan in juni. Ik luisterde daarnaast naar een aantal vrienden en ben met feedback aan de slag gegaan. Ik durfde mijzelf nieuwe kleren te gunnen en een heel duur, maar mooi sporthorloge. Ik bedacht een vet plan voor vakantie en wandelde 3 dagen ruim 50km. Ik keek weer meer sport en genoot ervan. Ik kon zitten op het dakterras en mijn planten staan er nog goed bij. De streak van dagelijks 10.000 stappen zette ik voort. Ik zag ongelofelijk mooie natuur. Ik had weer concentratie en focus voor Netflix en alleen naar de bioscoop. En er waren een aantal mooie fijne sociale afspraken.

Er is nog voldoende ruimte voor groei, er is onvervuld verlangen, maar er is ook een hoop moois. En ik doe mijn best om te leren hoe ik dat meer aandacht kan geven en daar meer in kan groeien. Prima dat een professional weer met mij mee gaat kijken hoe ik dat nog meer kan leren, voelen en gezond kan toepassen…

tommie345

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.