Stoptober: Een einde aan mijn telefoonverslaving

Afgelopen zondag zat ik 8,5 uur op mijn telefoon. Van de 257 dagen dat ik de apps Breakfree en Qualitytime op mijn telefoon had staan om mijn telefoonverslaving tegen te gaan scoorde ik er 190 in het rood. Dat wil zeggen: Super verslaafd en minstens 2,5 uur op mijn persoonlijke telefoon. Ik heb daarnaast ook nog een werktelefoon, moet je nagaan. Ik ben dus echt een diehard telefoonverslaafde. Zondag merkte ik hoe erg het was en hoe snel ik weer naar dat ding greep. Het was dus echt tijd voor verandering!

Ik merkte zondag hoe het een onderdeel werd van mijn coping. Even langs twitter, even iets negatiefs posten. Even van mij af whatsappen en vragen om aandacht. Even voor de zoveelste keer sportuitslagen op internet checken die ik al had gezien. Even langs facebook, ik miste toch niet iets? Waren er al nieuwe foto’s op instagram? En drie mooie blaadjes aan een boom, snel op Snapchat! Om nog maar te zwijgen over de verslaving aan de aandacht via Grindr, PlanetRomeo of Tinder. Alleen maar om mijn eigen leegte op te vullen. Dit moest dus echt veranderen!

Ik had dit al vaker gezegd tegen mijzelf dit jaar, maar steeds viel ik terug. Ik ben echt vergroeid met mijn telefoon. In momenten van onzekerheid, somberheid of bij de behoefte aan aandacht en bevestiging pakte ik mijn telefoon er altijd bij.

Ik ben 2 jaar geleden uit alle whatsapp groepen gestapt, dus erg veel berichtjes krijg ik echt niet. Ik sta nog vierkant achter deze beslissing, omdat het mij veel meer rust heeft gegeven. Ik slaap ook al ruim een jaar niet meer met mijn telefoon naast mijn bed. Ik laat mijn telefoon altijd achter in de woonkamer. Zo slaap ik rustiger door en kan ik de dag afsluiten met lezen. Toch zat ik gemiddeld nog aan mijn telefoon verknocht voor 5 uur lang per dag de afgelopen maanden. En waren meer dan 10 uur op zondagen zonder sociale afspraken meer regel dan uitzondering.

Na mijn eigen schaamte en ergernis van afgelopen zondag besloot ik om het roer om te gooien. Nu ging ik het wel volhouden en nu zou ik het wel anders doen! Inmiddels heb ik 5 dagen achter de rug met een groene score. Op 4 van de 5 dagen met een gebruik van minder dan een uur. Het was zo’n automatisme geworden dat ik op veel dagen mijn telefoon op een moeilijke plek heb gelegd en veel energie heb gestoken in het verdragen van het niet pakken van de telefoon niet pakken, ondanks dat  er vaak toch aan dacht.

Ik merkte vanmorgen tijdens de afwas dat ik er minder mee bezig was. Ik had het afgerond zonder 10 keer tussendoor mijn handen hoeven te drogen en mijn telefoon erbij te pakken. Ik kon mijn telefoon op een rustig plekje laten liggen. Soms was ik nog wel erg nieuwsgierig: had ik al een antwoord op tinder van die leuke jongen? Miste ik niet posts op facebook? Was er nog nieuws?

Ik heb het tot nu toe kunnen doen zonder het verwijderen van apps. De afgelopen 5 dagen zijn vooral gelukt door:

  • Verdragen van de behoefte om de telefoon erbij te pakken. Steeds stelde ik de vraag waarom het echt nodig was.
  • Begrenzen van mijzelf. In de ochtend voor werk mocht ik 10 minuten even wakker worden met het doen van zinloze dingen. Maximaal 10 minuten, en daar hield ik mij aan. De apps Breakfree en Qualitytime kunnen helpen bij het blokkeren van je telefoon voor een aantal uur. Ik heb dit nog niet nodig gehad, maar gebruik de apps wel voor de vele inzichten en zo mijn tijd te beperken.
  • Het opwerpen van barrières: Op moeilijke momenten legde ik de telefoon ver weg, zodat ik echt veel moeite moest doen om erbij te kunnen, dit kon ik zo voorkomen.
  • Afleiding: hardlopen, lezen, echt met volle aandacht bij iets op tv of gewoon rustig voor mijzelf uitstaren. Het mocht er zijn.
  • Genieten: Ik deed een extra wandeling op een moeilijk moment. Ik deed dit met telefoon bij mij, maar pakte die er geen een keer bij. Ook niet toen ik liep langs de prachtige bomen in de herfst. Ik hoefde dit niet te delen. Ik kon gewoon genieten.
  • Belonen: Mijzelf belonen na een dag of moeilijk moment dat het lukte. Bijvoorbeeld met een extra aflevering Netflix of een boek dat ik bestelde.

De uitdaging is nu om het in het weekend vol te blijven houden. Om op vrije dagen niet de hele dag op dat ding te zitten. En op momenten dat het weer minder met mij gaat mij niet te veel laten verleiden om weer terug te vallen. Aandacht verdien ik, maar kan ik beter in echt contact verkrijgen. Ik zal blijven knokken om stoptober (begon voor mij op 2 oktober) te blijven volhouden en echt van mijn telefoonverslaving af te komen. Dit is voor mij misschien wel net zo moeilijk als voor de gestopte rokers deze maand. Ik ben denk ik te vergelijken met iemand die meerdere pakjes per dag rookte. Ik kan hierover mijzelf blijven beschuldigen, maar dat draagt niets bij. Die telefoon ver weg leggen en echt veranderen wel. Dag 6: Doei telefoonverslaving. Hallo echt leven!

tommie345

1 Reply to “Stoptober: Een einde aan mijn telefoonverslaving”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.