The streak: Bewust van eigen gedrag

Soms moet er eerst iets misgaan voordat je inziet dat er echt iets moet veranderen. Dat is bij mij gelukkig niet het geval. Ik weet allang dat mijn gedrag vaak niet door de beugel kan. Echter is dat de laatste weken opnieuw heel erg bevestigd en er is mij een spiegel voorgehouden. Een block, een interventie dat bij geen verandering wat meer afstand van elkaar nodig was. Ik worstelde ermee, maar besloot niet bij de pakken neer te zitten. Het nieuwe misgaan zorgde voor nieuwe reflectie. Mijn koelkast is daarom verandert in een nieuwe wand: de wand van The streak.

Waar veel mensen wellicht bezig zijn om een streak te behalen op Snapchat ben ik momenteel heel erg bewust aan het letten op geen negatieve uitingen, schreeuw om aandacht, jaloezie, Calimero-gedrag en vooral geen suïcide uitingen meer. Ik hield dat al dagelijks bij in een schema. Dit jaar voegde ik daar bij negatieve uitingen het schema aan toe van verschillende kanalen (Facebook, twitter, whatsapp en daarachter enkele namen die ik vaak zulke berichtjes stuurde). Helaas kwam er dit jaar nog vaak een kruisje, en geen krul, te staan achter de verschillende kanalen.

Het hielp onvoldoende in verandering van gedrag. Ik besloot daarom begin juni om ook weer dagelijks 5 complimenten en een  positief motto/leus op te schrijven voor mijzelf. Het ging hierdoor al even een aantal dagen heel goed, maar helaas was daar begin augustus opnieuw een breakdown met de gevolgen van conflicten met vrienden. Het was eigenlijk al 5 over twaalf. Ik besloot daarom nog bewuster met mijn eigen gedrag om te gaan. En waarom niet gewoon zichtbaar midden in mijn kamer zodat ik dagelijks kan zien waarvoor ik het doe. Bovendien  heb ik toch geen geheimen voor mijn omgeving.

En zo bedacht ik The streak. Ik ga heel bewust mijn gedrag bijhouden. Ik benader mijn problematiek als een verslaving, als een eetstoornis of automutilatie. Iedere dag zonder is winst. Voor de volledige regels:

Bij iedere 5 dagen mag ik mijzelf belonen en hoe langer de streak is hoe mooier de beloning. Ik heb daarom ook een lijst met beloningen gemaakt. Zie hieronder.

Ik heb gekeken naar de afgelopen 8 maanden wanneer het mis is gegaan. Dit heeft gezorgd voor de volgende lijst met triggers.

En ik heb een lijst gemaakt met het gedrag dat ik dan wel moet inzetten. Bijvoorbeeld telefoon uitzetten, vrienden bellen (daarna of als telefoon uitzetten niet nodig is), een stukje lopen of een dekentje, knuffel en kopje thee. Vorige week heb ik al meerdere keren gewoon mijn telefoon uitgeschakeld. Het werkte even heel goed. Heel even dreigde het vanmorgen weer mis te gaan met een dubbele afspraak in mijn agenda wat nogal moeilijk is. Tevens had ik gisteren meerdere triggers. Toch was ik mij er zo bewust van en kon ik de lijst gebruiken van het gedrag dat ik dan moet inzetten. Zie hieronder.

En zo heb ik een map liggen met alle schema’s van alle weken van dit jaar en eind vorig jaar. Daarnaast met alle memo’s met complimenten en dingen die ik goed heb gedaan sinds juni. Dit allemaal om the better part of me te worden. En zo liggen er allemaal blije getallen om in de hoesjes te doen op de koelkast. Het wordt een uitdaging dat het past op de koelkast als The streak een getal wordt met 3 cijfers, maar dat doel heb ik voorlopig wel. En natuurlijk wil ik mijn beloningen zien te halen. Mijn eerste reeks was 12 dagen en daarna ging het een week op en af goed en slecht. Nu zit ik alweer op 8 dagen en heb ik best veel triggers en tegenslagen verslagen. Ik ben daarom een trotse man die dat vandaag ook voor het eerst sinds 3 maanden aan zijn therapeute gaan vertellen. Ik heb met mijn baan ook weinig tijd meer voor therapie. Ik ben hier nu ook zo bewust en goed mee bezig dat ik dat ga proberen door te zetten en vol te houden. The streak. Kan ik het echt zelf aan?!

tommie345

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.