The better part of me

Ik stuurde begin deze maand een brief aan veel mensen. Hij zal binnenkort in globale versie online verschijnen op mijn blog. Even nog niet, omdat ik nog niet van iedereen een reactie heb gehad. Dat komt dus wel weer. De boodschap van de brief was dat het even niet langer kon met mijn coping, met mijn stemming en dat ik het even niet meer wist. Dat Lunteren en de tijd daarna wel enigszins tot progressie hebben geleid, maar dat veel gedrag in grote mate onacceptabel bleef. Ik moest op zoek naar de better part of me

De dreigingen met zelfmoord. De suicidale appjes en blogs. De appjes vol zelfhaat. De Thomas die vol jaloers reageerde. Die vaak niet voor rede vatbaar was. De Thomas die alleen maar zag wat die nog niet had. Het kwam zo vaak terug. Mijn volgers op twitter weten er alles van. Mijn volgers van mijn blog en facebook ook. Evenals mijn inner circle van de momenten dat ik in het echt met ze deelde. Het was dus echt tijd om mijzelf halt toe te roepen.

Afgelopen maandag zat ik hiervoor de hele dag op mijn dakterras. Wat waren mijn triggers? Wanneer ging het zo mis? Wat waren alternatieven? Welke controle had ik wel? Waarom stuurde ik het niet aan vrienden op vakantie? Aan collega’s en merkte vrijwel niemand iets op het werk? Is er dan toch meer controle dan gedacht? Wat is een gezonde uitlaatklep? Hoe kan ik de online wereld beter inzetten en gebruiken? En hoe kan ik beter voor mijzelf zorgen op hele moeilijke momenten?

Ik probeerde serieus stil te staan bij deze vragen. Ik weet dat ik al vaak heb geroepen dat ik het roer om ging gooien en dat het daarna toch weer compleet mis ging. Ik heb dan ook niet de overtuiging dat dat nu niet meer het geval zal zijn. Echter ben ik wel heel trots op de afgelopen 7 dagen. Want het was opnieuw een week met vrij moeilijke triggers. Afwijzing in liefde, ongevraagde goedbedoelde adviezen, gênante klachten mbt darmen en bekkenbodem, opmerkingen over mijn rijbewijs, confrontaties met geluk in de liefde van anderen, eenzaamheid, depressieve stemming. Het was er allemaal en toch ging ik er deze week eens anders mee om.

Het is het begin van een better part of me. En ik ben echt trots dat dit goed gaat sinds de vierdaagse. Dat de hele negatieve appjes uitbleven. Dat ik aan een goede vriend kon vertellen dat als ik bel en ik weinig kan zeggen dat ik dan vaak niet in staat ben om te zeggen wat ik nodig heb, maar dat dat vaak een knuffel en er voor mij zijn is. Dat ik mijn telefoon echt weg kan leggen op moeilijke momenten, tenzij ik wil bellen. En vooral dat ik mijzelf mag troosten op moeilijke momenten en belonen als ik dit gedrag volhoud.

En zo heb ik een beloningsstructuur voor het aantal dagen zonder negatieve online berichten. Onder meer staan hier slotje van twitter, een bluetooth hoofdtelefoon voor reizen naar werk, dagje wellness, avondje alleen naar de bios en chocolade in. Ik ga mijzelf proberen hier zo aan te houden. Dat klinkt ergens kinderachtig, maar ik ben nou eenmaal psychisch labiel. Ik heb nou eenmaal altijd last van een bepaalde psychische kwetsbaarheid. Maar ik kan mijzelf leren om dat te accepteren en goed mee om te gaan. En dit goede gedrag belonen maakt daar onderdeel van uit.

Daarnaast sluit ik mijn dag dagelijks af met het onder de loep nemen van mijn gedrag en met het opsommen van 5 dingen die ik goed heb gedaan op die dag. Zelfs op slechte dagen. Het klinkt onwijs kinderachtig, maar zo sta ik bewust stil bij mijzelf en bij mijn eigen gedrag. En dan zie ik een Thomas die attent, lief, sportief, humoristisch en intelligent is. En ik zie een Thomas met veel doorzettingsvermogen, lef en met een bepaald idealisme en geloof in zichzelf. En wellicht klinkt het ook wel helemaal niet kinderachtig. Dat is dat stomme oordeel over mijzelf dat ik ook verder probeer af te leren. Maar het werkt in ieder geval nu al een week voor mijzelf. En ook al gaat het dan weer onwijs mis, ik mag trots zijn op deze week. Ik pak een magnum als ijsje. Dat heb ik wel verdiend als beloning na deze eerste week van hard werken en goed gedrag. Trots op deze blog en the better part of me deze week.

tommie345

2 Replies to “The better part of me”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.