Lunch

Ik deelde al eerder over de Opening, en de eerste sessie van de maandag: Psychosomatiek. Op maandag heb ik verder geen sessie meer in de ochtend. Wel hebben we wat groepstijd waarin we wat verplichtingen moeten vervullen, waarover ik later wel meer vertel, maar het eerst volgende moment waarop we met de groep bij elkaar zitten is: De Lunch.

De eerste lunch die ik mee maakte was op de oriëntatiemiddag, waarbij ik een rondleiding kreeg van cliënten, een half uurtje kon kletsen en vragen kon stellen aan een sociotherapeut en ik dus mee mocht lunchen. Om eerlijk te zijn wist ik mijn god niet waar ik toen belandde. Een kindercrèche of een kroeg waar een brand uitbreekt leek mij een rustigere plek. De vier groepen zaten aan vier verschillende tafels, maar lang niet iedereen zat aan tafel.

Er werd door elkaar gelopen, er werd gevochten om de hagelslag, er was niet voldoende brood en er stond een rij bij de magnetron om het eten van de avond daarvoor nog per bordje op te warmen. Daarnaast wilde iedereen een gesprek met de persoon die het verste weg aan de tafel zat of moesten mensen iets laten zien op hun telefoon, en wel aan mensen aan alle tafels. En dat terwijl telefoons eigenlijk niet zijn toegestaan tijdens de lunch.

Inmiddels is de lunch een dagelijkse routine geworden. Aan de drukte ben ik inmiddels redelijk gewend en de boven geschetste situatie is ook meer een uitzondering dan regel geworden. Vaak kan er tussen 12.35-13.00 redelijk rustig geluncht worden. Mijn grootste ergernis is daarmee verschoven van drukte/geluidsoverlast naar tijdsdruk en de geringe verscheidenheid aan beleg.

De boodschappen moeten steeds worden verricht door één van de vier groepen en komende week is onze groep daarvoor weer aan de beurt. Hier is iedere week een beperkt budget voor, en hierdoor worden de boodschappen meestal bij de Aldi gedaan. Dit resulteert in vaak goedkope, plakkerige jonge kaas, een enkele keer vleeswaren en wat zoet beleg. Dit staat in schril contrast met de lunch die ik hiervoor altijd op mijn werk had, waarvoor ik in ieder geval mijn eigen brood van huis mocht meenemen. Dit is helaas in Lunteren niet toegestaan. Er zijn ook veel cliënten met een probleem met eten, waardoor hier ook strikt op gelet wordt. Er zijn ook altijd crackers, rijstwafels en beschuit aanwezig voor de mensen die niet van brood houden.

Op donderdag hebben we vaak wel een luxere lunch met broodjes, eitjes en wat luxer beleg. Het is dan ook vaak de hele week uitkijken naar die donderdag, maar op alle andere dagen is het vaak een beetje klagen over dat het nog geen donderdag is. In principe is het niet verplicht om bij je groep te zitten, maar vaak wordt dit wel gedaan. Vaak zit er ook aan één van de vier tafels een sociotherapeut.

Het is vaak een moment waarop nog wordt teruggeblikt op de sessie van die morgen, of op de sessie na de lunch, of je daarin iets wilt bespreken en zo ja wat dan. Tevens gaat het op maandag natuurlijk ook over het weekend of over andere koetjes, kalfjes of juist hele belangrijke dingen. In 25 minuten lunchtijd is er echter niet altijd evenveel tijd om zowel volledig te lunchen als volledig bij te kletsen.

Deze 25 minuten worden serieus bewaakt door de groep die HTK (huis, tuin, keuken; verantwoordelijk voor corvee van die week) heeft. Deze zetten de lunch ook klaar en moeten alles opruimen achteraf, hiervoor hebben ze maar 15 minuten tot de volgende sessie en dat is met alles stickeren en de spoel erbij vaak erg krap. Het is daarom ook dat iedereen wel zijn eigen bordje, bestek en alle spullen van tafel wegbrengt naar de kar die naar de keuken moet.

De lunch begint met een belletje met een moment stilte en eindigt ook daarmee. De huismeester (een aangewezen verantwoordelijke uit de groep die HTK heeft) opent de lunch en in sommige gevallen gaat de opening gepaard met een mededeling. Eigenlijk is het gewoon een moment van gezamenlijk eten en is het vergelijkbaar met een lunch op veel andere plaatsen. Je merkt soms wel dat het een lunch betreft in een therapiecentrum, doordat het regelmatig voorkomt dat mensen er aan tafel slecht bij zitten of mensen het zelfs niet aan kunnen en even lunchen op de gang, of door de problematiek met eten die er wel bij iedere lunchtafel speelt. Maar over het algemeen is het best prima vertoeven tijdens de lunch, al kan ik nu al uitkijken naar het moment over twee maanden als ik zelf weer volledig kiezen wat ik neem op brood bij de lunch. Maar tot die tijd iedere doordeweekse dag van 12.35-13.00 op bovenstaande manier lunchen, behalve op vrijdag, dan lunchen we van 12.45-13.15. Maar voor de rest zal de lunch vrijwel iedere dag gaan op bovenstaande manier..

 

tommie345

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.