Sociotherapie

Ik vertelde al over het begin van mijn maandag in therapie: De opening, gevolgd door Psychosomatiek en de Lunch. In de middag hebben we als groep altijd Sociotherapie. In deze blog vertel ik jullie graag meer over deze sessie.

Het is de eerste “praatsessie” in de week. Aan nieuwe mensen leggen we deze sessie altijd uit als dat het gaat over het hier en nu en dat je kunt vertellen over waar je nog tegen aanloopt. Dit kan zowel gaan om dingen van binnen de therapie als daarbuiten. Het is tevens de sessie, waarbij als we nieuwe mensen hebben, waarin we een voorstelrondje doen en de nieuwe persoon zichzelf ook voorstelt.

In een week dat we als groep corvee hebben begint het met een half uurtje over de corvee, samen met een sociotherapeute en met de eindverantwoordelijke van hygiëne en alles in en rondom de gebouwen (Zeg maar een soort van Huismeester). In dit half uur gaat het dan over de recepten, over de boodschappen, over of er nog problemen zijn met het corveerooster, of de huismeester van de groep een motto heeft en of deze bepaalde valkuilen heeft bij het huismeesterschap en problemen verwacht rondom de corveeweek.

Na dit half uurtje en In alle andere weken onmiddellijk is er de mogelijkheid voor iedereen om bepaalde zaken in te brengen in deze sociotherapie. Dit kan gaan om dingen die gebeurd zijn die moeilijk zijn, maar ook bepaalde conflicten en/of onrust in de groep. Tevens kan het zijn dat de groep elkaar aanspreekt op bepaalde verantwoordelijkheden, beloftes of dat de groep nieuwsgierig is naar bepaalde zaken en hier bij elkaar navraag naar doet.

Aan het begin wordt er gevraagd wie er wat in wil brengen. Dit zijn meestal 5/6 mensen van de 9. Tevens dienen er soms commissies besproken te worden. Hier zal ik binnenkort nog wel een blog aan wijden, maar alle cliënten participeren ook in commissies die gaan over het beheer en de organisatie van zaken/activiteiten in en rondom therapie. Als hierin tegen dingen wordt aangelopen of als mensen commissies moeten overdragen dan gebeurt dit ook in deze sessie.

Waar bij een Psycho sessie vooral wordt gekeken waar het gevoel door is ontstaan en waar het vandaan komt, wordt er in een sociotherapie sessie veel meer stil gestaan bij het gevoel, en eventueel gezocht naar een oplossing of een manier van hoe hiermee om kan worden gegaan. Er kan een advies worden gegeven over hoe hiermee om te gaan door groepsleden of de sociotherapeute en tevens is het vaak al fijn dat de cliënt dit kan delen.

Ikzelf kreeg afgelopen maandag te horen dat ik de laatste tijd wat stil ben gedurende deze sessie. Het kwam deels doordat ik het moeilijk vond om tijd in te nemen en om bepaalde dingen te bespreken. Ik lever vaak nog wel goede feedback en stel juiste vragen, maar zelf heb ik de voorbije weken weinig ingebracht. Ik had ook weinig waarin ik echt tegen aanliep, omdat het echt best wel goed met mij gaat en ging. Maar ik probeer nu in mijn telefoon toch dingen bij te houden die ik wellicht kan inbrengen bij sociotherapie, er zijn namelijk altijd nog wel dingen te bespreken.

Al eerder in therapie deelde ik wel waar ik tegen aanliep bij een Gayfeestje en waarom ik homoseksueel zijn soms nog zo moeilijk vind. Mede hiermee kreeg ik ook toestemming voor individuele gesprekken met een seksuologe, hier is dus ook toestemming voor nodig van je groep. Tevens deelde ik dingen waar ik tegen aan was gelopen bij mijn beste vrienden, wat ik soms lastig vind als dagklinisch persoon, een irritatie naar een groepsgenoot en over de moeite met tafeltenniscompetitie en de jaloezie soms richting vrienden en familie. Kortom, ik heb op sommige momenten echt wel mijn tijd in genomen, maar dit doe ik soms ook gewoon tussen sessies.

Het grootste probleem in deze sessie is namelijk TIJD. En niet alleen in sociotherapie overigens, maar met 9 mensen en maar 1,5 uur tijd is het vaak erg moeilijk om iedereen iets te laten delen. De tijd vliegt altijd voorbij. Soms kom je net bij je gevoel en is alweer iemand anders die de tijd opeist. Het is daarom een zeer interessante sessie dat sociotherapie, maar ook 1 die in 1,5 uur maar moeilijk is te vangen…

 

 

tommie345

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.