• Home
  • Hoop
  • 2017: Nieuw jaar; nieuwe kansen, voornemens en plannen?!

2017: Nieuw jaar; nieuwe kansen, voornemens en plannen?!

Vorig jaar deelde ik stoer op mijn blog mijn voornemens en plannen voor 2016. Begin februari vertelde ik nog hoe het ermee was gegaan in januari, maar de rest van het jaar was ik hier best wel stil over. Dat betekende natuurlijk niet dat ik er totaal niet mee bezig was. In deze blog kijk ik terug hoe het is gegaan met mijn voornemens en epische plannen van vorig jaar en vertel ik welke ik meeneem dit nieuwe jaar in en welke ik er nog aan toevoeg…

Allereerst stond 2016 volledig in het teken van mijn behandeling. Hier heb ik dan ook veel geleerd over van mijn het bewaken van mijn eigen grenzen en hoe ik beter naar mijzelf kan luisteren. Dit voornemen was best ingewikkeld te rijmen met het voornemen om minder te vermijden. Ik zei nog best veel af; tafeltennistoernooien, afspraken met vrienden, hardloopwedstrijden. Soms was dit omdat ik echt rust nodig had na een hele zware dag therapie of een dag dat vol met depressieve gedachtes. Andere momenten was het omdat ik bang was dat niemand mij aardig zou vinden of dat ik het niet aankon en was het dus pure vermijding. Ik heb echter wel gemerkt dat dit gedurende het jaar langzaam is opgeschoven naar gezondere keuzes. Ik bouw voor mijzelf betere keuzemomenten in, ga vaker wel dan niet en het is slechts nog maar zelden omdat ik echt vermijd, meer omdat ik lichamelijk het niet aankan (ivm darmen ook bijvoorbeeld) of dat ik aanvoel dat ik meer rust nodig heb. Ik ben dus zeer bewust met deze doelen/voornemens bezig geweest en ik denk dat ik de balans hierin dit jaar nog beter kan gaan vinden. Er zijn al veel stappen gezet, maar dit mag ik dit jaar dus nog meer fine tunen!

Daarnaast had ik als doel om meer te lezen en dat is behoorlijk goed gelukt. Ik las in 2016 17 boeken en dat is aanzienlijk meer dan in de jaren daarvoor. Ik leerde mijzelf het nieuwe gebruik aan om direct als ik thuis kwam te gaan lezen en ook voor het slapengaan deed ik dit regelmatig. Toch leg ik de lat voor dit jaar nog een stuk hoger. Ik vind dat ik in staat moet zijn om 50 boeken te lezen. Als ik iedere dag uit werk een half uurtje lees en voor het slapengaan en in het weekend ook nog eens moet het daarvan echt wel kunnen komen. Ik ben halverwege boek 1, ik ben erg benieuwd hoe het mij zal vergaan. Je kan mij volgen op Goodreads om te zien hoe dit voornemen gaat.

Ook het sporten ging behoorlijk in 2016. Ik vestigde voor mijzelf een nieuw record: ik liep 749km hard en ik zat ongeveer 480km op de racefiets. Beide meer ten opzichte van 2015. Ik liep echter geen halve marathon en mijn PR’s uit 2014 waren ook ver weg (op de 10km benaderde ik hem heel close). Voor het racefietsen waren het ook nog maar 11 ritjes, en dat ondanks heel mooi weer. Ik ga daarom dit jaar echt voor de doelen 1000km hardlopen en 2000km racefietsen en zie dat ondanks dat ik met veel lichamelijk gekwakkel ben begonnen (en dus niet in staat om te sporten) heb ik vertrouwen in dat ik dit ga halen. Onder meer met de doelen van een Halve Marathon in Goteborg in Mei en in November mijn 10e Zevenheuvelenloop, waar ik dolgraag mijn PR wil verbeteren. Dit voornemen kunnen jullie in de gaten blijven houden op mijn Strava.

Het doel minder telefoon & sociale media  is daarentegen slecht gelukt. Ik voegde er een nieuw medium bij (Instagram) en raakte verknocht aan twitter. En ook appen bleef een fijne afleiding in therapie. Kortom des te meer reden om dit jaar nog harder aan dit doel te werken. Ik slaap in ieder geval tegenwoordig met de telefoon achterlatend in de huiskamer en probeer mijzelf te verplichten dat ik mijn telefoon overdag niet meer mag opladen. Om 6 uur leeg en ik moet nog weg betekent dan inderdaad pech gehad (ook voor mijn snapchat (tommie345)). Kortom een echte uitdaging voor mij, maar het zou voor meer tijd moeten zorgen om in het echt met mensen af te spreken en om andere dingen te kunnen doen. In het echt met mensen afspreken is dan ook echt een doel dat ik dit jaar verder wil aanpakken. Ik wil meer durven daten, meer oude contacten durven aan te halen en meer epische plannen durven uit te voeren. De eerste aanzet hiertoe heb ik ook al wel gezet, door behoorlijk wat nieuwjaarswensen naar oud bekenden de deur uit te hebben gedaan en de eerste concrete dates daaruit zijn ook al gepland!

Dit zijn wel mijn belangrijkste voornemens, maar daarnaast natuurlijk ook: minder alcohol, meer op tijd naar bed, meer vlossen, meer fruit uiten, weer naar de tandarts, therapie afbouwen en afronden, weer alleen op vakantie, leuke weekendjes weg met vrienden, mijzelf leuke dingen gunnen, sparen, uitdagend werk vinden, eens een nieuw kapsel proberen, durven op jongens af te stappen, minder piekeren, minder zorgen maken, meer gezelligheid, nieuw vrijwilligerswerk vinden, voldoende vrije tijd overhouden, voldoende barbecueën in de zomer, etc.

Kortom ik neem genoeg voor het komende jaar! Ik heb ook voldoende epische plannen, maar deze blog is alweer veel te lang, dus die komen in een volgende blog ergens de komende dagen. Daarin zal ik dus delen wat voor epische dingen ik het komende jaar wil gaan uitspoken en hoe dat is gegaan met de plannen in 2016!

 

tommie345

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.