Januari 2020: De balans

Het is 2 februari en ik ben helaas niet in staat om hard te lopen. Hardnekkige darmklachten houden mij al ruim 10 dagen op de bank. Het blijft hard aanpoten om daar gezond mee om te gaan. Dat gaat zeker nog niet altijd goed. Ik moet maar omdenken. Gelukkig heb ik wel tijd om nu mijn blogs weer op orde te maken. Na de balans over december 2019, het jaaroverzicht 2019, balans over 2019 nu dan de balans over januari 2020. Zo ben ik weer helemaal bij!

Ik begon het jaar goed. Vol goede voornemens om mijn gedrag te veranderen en met enthousiasme om weer te starten met werk. Helaas wel minder nieuws dat een collega wegviel, waardoor de werkdruk steeg. Daarnaast begon ik ook op nieuwe opdracht in nieuwe gemeente. Altijd weer beetje spannend en wennen in hoeverre ik daar op mijn plek zal zijn. Vertellen over psychische kwetsbaarheid? Vertellen over mijn geaardheid? Vertellen over geen rijbewijs op 31e? Het zijn de dingen die spelen.

Dat laatste is misschien nog wel meest lastige. Ik had even een break deze maand van rijden, maar wel een aantal lessen aan het begin en einde van de maand. En ik kan niet echt zeggen dat het lekker gaat. Ik heb het gevoel gewoon niet in een auto. Ik overzie niet alles en ik raak door alle feedback verder in de stress. Het is echt psychische uitdaging en ik ben de hele tijd helemaal gesloopt na een les. Het is een leerschool voor iedereen, maar ik merk echt dat ik een moeilijke leerling ben.

Gelukkig heb ik mijzelf wel een mooi cadeau gedaan als afleiding. Ik heb een cinnevillepas aangeschaft! Hiermee kan ik onbeperkt naar het filmhuis door heel het land. En in de eerste maand, schrik niet, ging ik maar liefst al 19 (!!!) keer naar de bioscoop. In late uurtjes, in het weekend en omdat ik nog wat extra dagen vrij was aan het begin van het jaar. Hele fijne afleiding en ook om te ontsnappen aan de telefoon of moeilijke gedachtes. Ik ben echt al in meerdere fijne films helemaal opgegaan.

Stemming

Al deze dingen dragen zeker bij aan een goede stemming. Dat ging dan ook goed tot 23 januari. Tot ik opnieuw een ongelukje meemaakte met hardlopen. Gênant, moeilijk. De darmklachten met allerlei vervelend ongemak hield aan. En nu dat alweer ruim 10 dagen zo is twijfel ik over meedoen aan de marathon in Rotterdam en of ik toch weer moet aandringen op onderzoeken bij de huisarts. Ik heb mij daar voor mijn gevoel al zo vaak met kluitje in het riet laten sturen dat ik er erg over twijfel. Mijn stemming kwam hierdoor uiteindelijk op gemiddeld een 6.0.

Bevestiging en hulp vragen

Belangrijke indicatoren blijven de mate waarin ik om bevestiging vraag en de mate waarin ik gezond om hulp kan vragen. Ik begon het jaar met opnieuw veel lieve berichtjes sturen aan wensen voor het nieuwe jaar. Dat zorgde ervoor dat ik weer in contact kwam met mensen die ik allang niet had gesproken en leverde ook een aantal leuke nieuwe sociale afspraken op. Dat was gezonde afleiding, net als de film. In sommige afspraken kon ik ook al veel eerlijke dingen delen. Bevestiging vragen kreeg daarom gemiddeld een 6.4 en hulp vragen een 6.7.

Overige coping in cijfers

Voor omgaan met teleurstelling gaf ik mijzelf een 6.9 en voor blij zijn voor de ander een 7.0. Dat zijn bizar hoge cijfers voor mij. Met name de beginperiode hielp hierbij, maar ook aan het einde van de maand was ik hier nog vrij bewust mee bezig. Niet op mijzelf betrekken was daardoor een 6.6. Een mooi rijtje aan ruime voldoendes die ik mee probeer te nemen in februari.

Telefoongedrag

De eerste dagen van de maand was ik heel erg bewust bezig met de mate dat ik mijn telefoon gebruikte. Ik gunde mijzelf met de halve marathon van Egmond, die in de storm erg goed ging, wel een terugweg dat ik het fijn mocht delen op de social media. Naar werk las ik wel meer, 338 bladzijdes en weer het boek uit waarin ik vast liep. Het kan absoluut nog beter en het gemiddelde op mijn telefoon steeg weer nadat ik eenmaal een uitzondering had gemaakt. Tijd om weer de strenge afspraken terug te pakken van begin van de maand. Gemiddeld in januari ieder geval 173 minuten en 60 ontgrendelingen per dag. Al beter dan gemiddeld vorig jaar maar doel is eigenlijk wel 150 minuten en niet meer dan 50 ontgrendelingen.

Overige coping binair

Naast de halve marathon naar Egmond breidde ik mijn hardloop kilometers verder uit: 117km in totaal. Een mooi avontuur waren de 25km naar centerparcs in Gennep om daar een dagje te zwemmen. Verder ging ik nog knuffelen met mijn nichtje in Zwolle en op ander bezoek bij het kindje van vrienden. Helaas kwam er ook een eind aan het leven van een vriendin die ik online ken: suicide. Ik ging naar de uitvaart en het was erg persoonlijk en mooi. Heftig om daar ook weer bij te zijn en mee te maken.

Het zorgde soms dat coping moeilijk was. Echter maakte het mijzelf ook wel weer duidelijk hoe heftig een suicide is. Hiervoor verwees ik er zelf op geen enkele manier naar: 0 dagen dreigen met zelfmoord dus. Wel was ik nog 4 dagen negatief online. Vooral aan het einde van de maand. Ik was ook 3 dagen calimero en 3 dagen deed ik aan sexting.

Het zijn cijfers die te overzien zijn. Ik probeer altijd te streven naar beter, maar het jaar begon met een streak van 23 goede dagen. Het record haalde ik met doortellen uit vorig jaar bijna, maar helaas ging het door mijn darmen mis. Dat blijft moeilijk. Ik ben wel trots dat ik die moeilijke momenten soms kan omzetten in gezonde kwetsbaarheid. En daar gaf ik een lezing over, woonde ik een interessante ochtend over bij en had ik nog een avondje van in Amersfoort. Zowel voor Samen Sterk zonder Stigma als voor de John Blankenstein Foundation zette ik mijn gezonde beentje voor.

Ook was ik bij het omstreden depressiegala, hield ik thuis een gezellige nieuwjaarsborrel met vrienden, had ik daarna een leuk feestje in de stad, was ik nog bij Feyenoord – Heerenveen, had ik een gezellig etentje van collega’s in Houten en knuffelde ik veel met mijn knuffelpanda, omdat ik het op het einde van de maand gewoon weer moeilijk had. Dat kan en mag. Hopelijk weet ik de gezonde dagen en mijn gezonde gedrag op die momenten door te zetten.  

tommie345

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.