2019: De balans

Het is 2 februari en toch kan ik het niet nog laten om een complete balans op te maken van het jaar 2019. Iedere dag hield ik bij hoe mijn stemming was en hoe ik daarmee omging. Ook over 2018 probeerde ik daarin een lijn te herkennen. Te ontdekken wat de oorzaken waren en hoe ik daarin kon verbeteren. Het is interessant om te zien of ik dat in 2019 ook kan en om ook te zien of dingen beter zijn gegaan dan in 2018. In deze blog een uitgebreide analyse van mijn stemming en coping over 2019. Daar ga ik in deze blog nog op in..

Stemming

Mijn stemming was gemiddeld een 5.7 in 2019. In 2018 was dat een 5.8. Redelijk vergelijkbaar. Ik denk dat het zegt dat ik mijn psychische kwetsbaarheid en lichamelijke struggles houdt. Het is ook wel het minst interessante cijfer, want het gaat veel meer om hoe ik met de gebeurtenissen omga. De block van beste vrienden, single zijn, geen vakanties en groeiende eenzaamheid hebben wel aan deze stemming bijgedragen. Vorig jaar was mijn beste maand november. Dit jaar september door de socialrun en mooie uitjes. Vorig jaar was de slechtste maand mei, dit jaar juni. Staaft mijn gevoel dat ik niet onwijs hunker naar de zomer ofzo, omdat mijn stemming niet heel erg gevoelig is voor seizoenen.

Hoe ging ik met mijn stemming om?

En dan volgt nu natuurlijk het interessante deel. Hoe ging ik met al deze stemmingswisselingen om? In hoeverre was ik in staat om de tegenslagen gezond op te vangen, niet te veel negatieve uitingen online te doen en veerkracht te tonen. Ik hoor vaak dat mensen zien dat ik dat wel toon, maar mijn gedrag online laat soms ook wel andere dingen zien. Ik ga hieronder in hoe ik dat zie en welke lessen ik daar uit kan trekken.

Allereerst een algemeen beeld op basis van mijn stemming en het gedrag daarbij op basis van maandgemiddeldes. Daarnaast ook de grafiek van 2018 nogmaals om te zien hoe het toen ging.

2019
2018

Wat opvalt is in ieder geval dat er meer hogere pieken waren aan het begin van het jaar. Sowieso meer schommelingen, waar in 2018 een dal was aan het begin en er daarna in al het gedrag steeds meer progressie kwam. In 2019 was het meer schommelend. Waar bevestiging vragen in 2018 echt algeheel laag was, was het in 2019 veel meer een extreme factor. Waar het slecht ging, ging het daarmee ook slecht en waar het goed ging, was de bevestiging ook goed. Hieronder ga ik hier nog wat verder op in.

Bevestiging vragen

Ik heb ook dit jaar dus bijgehouden in hoeverre ik om bevestiging heb gevraagd. Hiermee bedoel ik vooral in hoeverre ik bij negatieve gebeurtenissen ik het per se online moest gooien, het moest delen, het moest uiten en moest laten weten hoe zielig ik wel niet was of hoe moeilijk ik het wel niet had. In 2018 gaf ik mijzelf daar gemiddeld een 5.3. In 2019 werd dit een 5.8. Een mooie stijging van een halve punt. Dat wil ik graag doorzetten naar boven een 6. Dat dat een echte uitdaging wordt blijkt wel uit dat het grote schommelingen kende. Van de slechtste maand een 4.7 in juni tot een 6.5 in september. Kortom, streven naar minder dalen en een evenwichterige lijn!

Omgaan met teleurstelling

Vorig jaar zei ik dat dit de indicatie was om te kunnen zeggen of ik zonder therapie kan. Dat ik daadwerkelijk in staat ben om veerkrachtig te zijn. Dat is en blijft erg moeilijk. Je hoopt soms ook in een jaar dat er minder tegenslagen zullen zijn, maar daar heb je natuurlijk ook niet alle controle op. In 2018 scoorde ik hier een 5.7 op. In 2019 een 6.0. En dat terwijl ik echt een jaar zonder therapie ben gegaan, tenminste mijn laatste sessie in januari. Ik moet zeggen dat ik wel trots ben op die 6. Het zijn nog steeds ongelofelijk veel pieken en dalen, maar ik mag ook inzien dat dit altijd moeilijk voor mij is geweest en dat dit een knappe 6 is! De beste maand was maart met een dikke 6.7, de slechtste juni met een hele matige 4.8.

Blij zijn voor een ander

De mate dat ik anderen wat kan gunnen en lief kan reageren op goed nieuws van een ander zegt voor mij ook veel over de mate dat ik tevreden kan zijn over mijzelf. Ik zie mijzelf graag als een lieve en attente jongen, maar wil dit ook kunnen zijn op de moeilijke momenten van mijzelf. Een voorbeeld is als iemand nieuws heeft over zwangerschap, dat ik dan blij en leuk kan reageren. Het blijft voor mij soms moeilijk, door mijn eigen issues met seks, liefde en relaties. In 2018 gaf ik mijzelf voor dit gedrag gemiddeld een 5.7. In 2019 werd dit opnieuw een 6.0. Ik zie voldoende ruimte voor verbetering, maar ben trots dat ook dit een mooie 6 is geworden, omdat het vaak ook nog wel erg moeilijk is. In maart gaf ik mijzelf maar liefst een 6.9 ervoor, in oktober was dit het moeilijkste met een 5.4. Bijna alle maanden voldoende dus, wat echt aangeeft dat ik in staat ben om vaker gezond te reageren. Mooi!

Dingen niet op mijzelf betrekken

Deze indicator hangt veel samen met blij kunnen zijn voor een ander. Betrek ik het nieuws gelijk op mijn eigen verdriet of kan ik dat los proberen te zien? Hier ben ik ook hard mee bezig geweest in therapie. De licht narcistische trekken van mij loslaten. Het hoeft niet allemaal vergeleken te worden. Het gaat over de ander, zonder gelijk een opmerking over jezelf. In 2018 gaf ik mijzelf hier een 5.6 voor. In 2019 groeide dit naar een 5.8. Een kleine progressie. Ik ben in staat om op goede momenten het ook bij een ander te herkennen als een ander dit doet. Maar het mag daar niet te veel naar verschuiven. Ik moet mijzelf er bewust van zijn dat ook andere mensen problemen hebben en dat dit niet op een meetlat gelegd hoeft te worden. Tevens op een opmerking niet te persoonlijk aan te trekken. Ik kan daarvoor nog eens kijken naar maart toen ik mijzelf een 6.5 hiervoor kon geven en in juni maar een 5.0.

Hulp durven en kunnen vragen

Een indicator die erg belangrijk is. Zonder therapie, omgaan met tegenslagen, niet te veel bevestiging vragen, maar juist gezond hulp durven inschakelen. Kan ik een vriend bellen op een moeilijk moment? Kan ik een knuffel vragen als ik er doorheen zit? De mildheid naar mijzelf zoeken en vinden. Het blijft een zoektocht. In 2018 een 5.8 en in 2019 een 6.0. Kleine progressie, maar het blijft heel moeilijk. Ook, omdat ik merk dat ik vaak niet weet bij wie en hoe. In mijn huidige leeftijd is er ook niet altijd makkelijk iemand beschikbaar Dit blijft daarom zoeken en proberen. In januari en december was ik hierin het beste met een 6.4. In juni het slechtste met een 5.5. In ieder geval geen onvoldoendes en daar ben ik best trots op!

Telefoongedrag

In 2019 kocht ik een nieuwe telefoon die ik weer vrij snel kwijtraakte. En zo ging ik er iets op achteruit. Dat betekent niet per se dat ik er veel minder opzet. Er was wel periodes dat ik mij meer bewust was van mijn gedrag, maar tegelijkertijd paste ik in dit gedrag ook mildheid toe, omdat het soms de best mogelijke coping was die ik voor mijzelf kon inzetten. In 2018 gemiddeld 228 minuten. In 2019 gemiddeld 239 minuten, geen verbetering! Daarnaast ook meer ontgrendelingen (afhankelijk van app die je kijkt ongeveer 78/109 ontgrendelingen; meer dan in 2018). De blog over mijn telefoonverslaving is alweer uit 2017. Pijnlijk! Echt zaak om hier in 2020 minder mild voor te zijn en op te focussen!

Grafiek op basis van gemiddeldes. Grafiek per dag is te onoverzichtelijk.

Binaire coping

Daarnaast gaat het natuurlijk om de mate waarin ik bepaald gedrag wel of niet vertoon. Dit heb ik bijgehouden voor negatieve uitingen (vooral online), dreigen met zelfmoord, calimero gedrag en de mate van sexting. Het gaat dan met name om ik hoeveel dagen dit gedrag wel en niet vertoonde. Om eerlijk te zijn denk ik dat grafieken die ik in de 2018 balans nog wel maakte, hier minder zeggen dat daadwerkelijke aantallen dagen van gedrag. Over het gemiddelde heb ik nog wel een grafiek gemaakt, zodat je kan zien hoe dit gedrag vorderde door het jaar heen. Daarna dus een tabel met daaronder toelichting.

  Aantal dagen 2018 Aantal dagen 2019 Beste maand (aantal dagen)
Negatieve uitingen 172 121 December (3)
Dreigen met zelfmoord 92 58 maart (1)
Calimero gedrag 144 104 januari, december (3)
Sexting 55 32 juni, november (0)

Het stemt mij positief dat ik in ieder negatief coping mechanisme in staat ben geweest om dat minder te laten zien. Je zag daarin dat bijvoorbeeld voor negatieve uitingen het begin van het jaar positief was en er daarna meer klad in kwam en ik dat weer herstelde. Voor sexting vind ik het een acceptabel aantal, want het is nou eenmaal een behoefte soms en ook niet altijd iets mis mee. Voor Calimero en negatieve uitingen vind ik het belangrijk om dit nog verder terug te brengen. Laten we zeggen doelstelling zo min mogelijk en echt maximaal 80 dagen. Mijn streak was als langste 29 dagen, met een gemiddelde van 4,3 dag. Voor dreigen met zelfmoord (bv “ik kan er beter niet meer zijn” zeggen of zoiets) wil ik maximaal 25 dagen of het liefst nog minder. Dat lijkt mij mooie doelen, maar bovenstaande laat al zien dat ik in 2019 meer progressie heb gemaakt dan dat ik op voorhand dacht. Maar tegelijkertijd dat er ook nog voldoende ongezond gedrag is dat niet geaccepteerd kan worden en waardoor bijvoorbeeld blocks met vrienden door ontstonden. Echt taak om alles hiervan meer onder controle te brengen!

Nog wat statistiekjes..

Ik las in 2018 5201 bladzijdes (25 boeken), in 2019 slechts 3351 (9 boeken). Ik wandelde 703km en liep 549 km hard. Mooie getallen, maar ook voldoende ruimte voor verbetering. Na al deze statistieken ga ik daar 100% voor!

tommie345

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.