December 2019: De balans

Het is al bijna hoogzomer wanneer ik de balans op maak over de laatste maand van vorig jaar. Ik vind het belangrijk om daar ook nog bij stil te staan, omdat het best een goede maand was. Dat voor deze voor mij toch vaak moeilijke maand. Ik wist een aantal keer goed voor mijzelf te kiezen. Bij de feestdagen, met vrienden en door op moeilijke momenten leuke dingen in het vooruitzicht te stellen. Daarom neem ik de balans over deze maand toch nog even mee..

Het begon al met een leuk weekendje in Rotterdam met een lekkere lunch, wedstrijdje Feyenoord en lekker hardlopen. Dat deed ik best vaak met uiteindelijk 87km. Ik luisterde onderweg naar werk veel podcasts, dus las minder. Ik schreef kwetsbare blogs over het dubbele gevoel van 15 jaar uit de kast zijn en 3 jaar uit intensieve therapie. Wel zag ik weer veel vrienden. Een weekendje centerparcs met vrienden van tafeltennis, whiskey en etentjes in Utrecht en een feestje dat met drank een beetje uit de hand liep. Ach, het mocht allemaal wel een beetje.

Stemming

Mijn stemming was gemiddeld een 6.1. Dat is aanzienlijke verbetering ten opzichte van oktober en november. Ik ben blij dat ik het om heb weten te keren. Er waren drie hele grote downs, en die zijn opnieuw makkelijk te verklaren. Afwijzing op jaarambassadeur worden van mijn lichting van Route66, opnieuw een ongelukje met mijn darmen tijdens boodschappen dit maal en het uit de hand gelopen feestje waardoor ik mijzelf een beetje ging haten. Dingen die standaard in mijn triggerlijstje staan, maar die zo gênant en moeilijk zijn dat ik mijn slechte coping er toch nog niet mee kon voorkomen.

Bevestiging vragen en omgaan met teleurstelling

Het zijn de dipjes die te zien zijn bij de mate dat ik om bevestiging vroeg en hoe ik omging met teleurstelling. Desondanks een 6.5 voor bevestiging vragen gemiddeld en voor omgaan met teleurstelling een 6.3. Beide ruime voldoendes voor mij. Iets moois om op voort te bouwen. Bij mijn laatste dipje viel het bevestiging vragen bij anderen ook nog heel erg mee, dat mag ook wel benoemd worden!

Overige coping in cijfers

Het blij zijn voor de ander blijft moeilijk in de maand van de feestdagen en dat iedereen zo gelukkig lijkt, dat resulteerde in gemiddeld een 5.9. Daar stond echter wel tegenover dat ik een record evenaarde voor het gezond om hulp vragen: een 6.4 gemiddeld. De mate dat ik dingen niet op mijzelf betrok kreeg gemiddeld een 6.1, conform ongeveer het jaargemiddelde.

Telefoongedrag

Een boek pakte ik er nog weinig bij. Slechts 29 bladzijdes, waardoor het jaaraantal boeken erg onder de maat bleef. Ik zat daarvoor nog steeds te veel op de telefoon. 3 uur 50 minuten gemiddeld, met ongeveer 75 keer per dag dat ik hem erbij pakte. Ja, verslavende cijfers, al waren er wel verzachtende omstandigheden met foto’s nemen voor Route66, best mogelijke coping op hele slechte momenten of veel dingen die ik te delen had. Maar nee, ook met die omstandigheden kan het echt veel beter.

Coping binair

Ik had twee streaks van 14 dagen achtereen zonder negatieve uitingen. Slechts 3 dagen waarop het mis ging. Een record. Ik mag daar trots op zijn. Ik was aardig productief op werk en wist ook een nieuwe opdracht in Wageningen binnen te slepen. Ik zette mij opnieuw weer in voor zowel de John Blankenstein Foundation als voor Samen Sterk zonder Stigma met een inleiding. Ik rende de Bruggenloop in Rotterdam. Ik nam afscheid van het prachtige programma van D66: Route66. Ik dichtte daarvoor nog leuk, liet mij interviewen en onder het genot van top 2000 en darten werkte ik mijn administratie bij. Ten slotte kocht ik nog wel veel nieuwe kleren en had ik bijzondere ontmoetingen met vrienden die ik allang niet meer sprak. En hoogtepunt was misschien wel dat Feyenoord van PSV won. Ik gunde mijzelf een sauna bezoek, feestdagen waarin ik dus echt voor mijzelf koos en fijne bioscoopbezoekjes bij Penoza en Parasite. Ach die dipjes in mijn binaire gedrag mag ik dan wel accepteren. Zeker met een record van minst negatieve uitingen en minst als calimero gedragen! Een mooie maand om mee af te sluiten! Zo kom ik echt steeds meer in balans..

tommie345

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.