2020: De balans..

Vorig jaar schreef ik mijn balans over het voorgaande jaar op 2 februari. Er was een lockdown en een avondklok voor nodig om dat enkele dagen meer naar voren te halen. Dat blijft moeilijk, maar dat lezen jullie wel in de balans over januari. Eerst nog een blik op dat jaar van 2020. Een jaar dat we allemaal al snel willen vergeten en hoopte achter ons te laten. Toch wil ik er nog eens op reflecteren. En kijken wat er allemaal gebeurde en wat alle data en statistiek daar tegen de nerd in mij over zegt…

Stemming

Mijn stemming was gemiddeld een 5.4. Een dieptepunt na de 5.8 in 2018 en 5.7 in 2019. Ik had ook gehoopt dat ik juist door mijn psychische kwetsbaarheid meer veerkracht kon tonen in deze moeilijke tijden. En dat ik ook door minder prikkels meer vrijheid en ruimte zou voelen. Maar nee, mij eenzaamheid groeide, ik miste verbinding en al mijn coping moest steeds aangepast worden. Ik worstelde ermee. Natuurlijk waren er lichtpuntjes, maar een onvoldoende voor mijn stemming is zwaar. Meer negatieve dan positieve dagen. Mijn beste maand was wederom september, ook al miste ik daarin de socialrun. En mijn slechtste maand was maart, toen alle ellende begon van corona en ik erg moest wennen aan verandering van alles wat niet meer kon en ik van baan veranderde.

Hoe ging ik met mijn stemming om?

Zoals te zien is had ik heel veel stemmingswisselingen. Ik denk daarom ook dat een antidepressivum onvoldoende werkt. Het zit meer in constante triggers die mij raken en dat ik moeite heb met dingen te accepteren zoals ze zijn. Dat ik maar blijf vechten tegen al het lijden, in plaats van het lijden te omarmen. Mijn wereld werd nog kleiner, nog minder mensen om mij heen. Pijnlijke keuzes die gemaakt moesten worden om mij niet als knuffelbuddy te nemen. Een jaar weggegooid om de partner wel te vinden. Minder vertrouwen in alles zorgde ervoor dat mijn coping ook niet al te best was.

Hieronder ga ik daar nader op in op basis van de grafieken van 2020 en in vergelijking met voorgaande jaren.

In 2018 was er een opgaande lijn. 2019 had meer dalen en pieken en in 2020 werd dat nog meer uitvergroot. De pieken waren hoger en kwamen zelfs soms boven de 7.0 uit. Maar de dalen waren ook dieper en kwamen zelfs soms onder de 4.0 uit. Zo voelde het ook, als een erg extreem jaar waar de randjes erg rouw voelde. Soms wel echt grote lichtpuntjes en trotse momenten in tegenslag, maar tegelijkertijd diepe dalen en alsmaar negatieve uitingen. Hieronder ga ik daar nader op in.

Bevestiging vragen

Constant heb ik nog de bevestiging van anderen nodig. Waar echt contact nog meer opdroogde had ik nog meer de neiging om alles op twitter te zetten en negatief om mij heen te slaan om bevestiging te vragen. Ik streefde naar een 6.0, maar het werd een instabiel jaar met een 5.6. In 2019 was dit een 5.8. Het zakte niet zover terug als het niveau van 2018 toen het nog een 5.3 was. De slechtste maand was de maand maart en de beste maand september. De lijn verder vervlakken is toch wel het doel voor 2021.

Omgaan teleurstelling

In 2020 was ik een heel jaar zonder therapie of behandeling. Ik heb altijd aangegeven dat het omgaan met teleurstelling een goede indicatie was in hoeverre ik dat echt aankan. Ik zat in september niet voor niets weer bij de therapeute om opties door te nemen. Een jaar vol met hoge pieken en diepe dalen zorgde nog wel voor gemiddeld een 6.0 voor omgaan met teleurstelling. Dat was hetzelfde als dat ik in 2019 mijzelf er voor gaf. Best knap met alles wat er speelde in 2020, maar de vele dalen zorgen wel voor dat ik hierin nog meer wil groeien. Hiervoor denk ik aan meer acceptatie leren, en daarom dus ACT als therapie. De beste maand was september met maar liefst een 7.2 en de slechtste maand was maart met een 4.5. De komst van een pandemie raakte mij duidelijk hard.

Blij zijn voor een ander

In 2020 waren er net als bij omgaan met teleurstelling ook iets meer diepe dalen dan in 2019. Het gemiddelde kwam wel opnieuw ook uit op een 6.0. Er waren dus ook meer pieken, maar de dalen waren hevig. Er was minder echt goed nieuws bij anderen, waardoor deze 6.0 eigenlijk ook iets negatiever mag worden gezien. De beste maand was januari met een 7.0, de slechtste maand opnieuw maart. Toen corona kwam kon ik echt even niet hebben hoe makkelijk de knop omgezet kon worden voor anderen voor mijn gevoel. Iets wat veelvuldig de aanleiding was voor de dalen in onderstaande grafieken.

Niet op mijzelf betrekken

De mate waarin ik dingen op mijzelf betrok of niet lijkt veel op blij zijn voor een ander. Het had opnieuw hetzelfde gemiddelde als in 2019. Best knap met een pandemie dat ik niet achteruit ben gegaan met veel indicatoren. Het kwam dus opnieuw uit op een 5.8. De beste maand was januari, en de slechtste maand maart. Hoe kan het ook anders, die maand maart mag duidelijk snel worden vergeten.

Normale hulp vragen

De mate waarin ik om hulp kan vragen op moeilijke momenten daalde van een 6.0 naar een 5.8. Wel was er duidelijk te zien dat er later in het jaar hier minder dalen in te zien waren. Ik heb alleen nog extra hulp nodig om dit veel meer een stabiele lijn te laten worden, al heb ik hier de laatste tijd ook wel goede gesprekken over gevoerd. De beste maand hiervan was januari met een 6.7 en de slechtste, jups dat kan je raden. Met de 5 die het toen nog was blijkt wel dat dit over algemeen wel de meest stabiele factor is met het hoogste laagste gemiddelde.

Telefoongedrag

Ik denk dat dit wel mijn meest hardnekkige slechte coping is. In 2017 constateerde ik al hoe erg ik verknocht was aan dit apparaat, zeker op slechte momenten. In 2020 was er minder afleiding in het vragen van knuffels, sociale afspraken, voetbalwedstrijden bezoeken of andere fijne dingen. Daarnaast leverde ik mijn werktelefoon in bij mijn oude baan en werd mijn persoonlijke telefoon ook mijn werktelefoon. Maar dit vertekent slechtst een beetje. Het was ook gewoon een jaar waarin ik dit moeilijk vond. De geleidelijke schaal van 228 minuten gemiddeld in 2018, 239 minuten in 2019 en 248 nu in 2020. Het aantal ontgrendelingen nam wel sterk af, maar ja met zolang gemiddeld op mijn mobiel per keer, leg ik hem dus nauwelijks weg. Maar het is iets van progressie wat ik ook best mag erkennen. Het begon nog wel zo goed met de beste maand januari, en opnieuw de slechtste maand maart.

Binaire coping

Het aantal dagen dat ik deed aan sexting (online sexting om maar bevestiging te vragen), dreigde met zelfmoord (niet helemaal letterlijk, maar bijvoorbeeld ook iets zei over er beter niet meer kunnen zijn), mij gedroeg als calimero (negatief vergeleek en mijzelf tegen ander afzette) en negatief uitte (veelal op whatsapp of op twitter te onredelijk en hard klaagde) hield ik ook bij. Alleen sexting nam af, waarin ik het aantal dagen halveerde van 32 dagen naar slecht 16 dagen. Voor alle andere coping steeg het aantal dagen, zoals hieronder in de tabel is te zien. Komend jaar dus bijhouden hoeveel dagen het goed gaat en hopen dat ik, middels ook weer therapie, hierin meer records kan halen.

Aantal dagen 2018Aantal dagen 2019Aantal dagen 2020Beste maand (aantal dagen)
Negatieve uitingen172121142januari (4)
Dreigen met zelfmoord925873januari (0)!!
Calimero144104114januari, september (3)
Sexting553216juli, augustus, november, december(0)

Mijn langste streak van dagen achtereen zonder negatieve coping/uiting was 26 dagen, in 2019 staat het all time record nog van 29 dagen. Een hele maand zou dit jaar een erg mooi streven zijn.

En verder nog..

Mijn hoofd blokkeerde veel in deze pandemie. Lezen lukte slecht, maar wel veel meer boeken dan in 2019. Meer dan 2000 bladzijdes meer en maar liefst 20 boeken in plaats van 9. Dat was ook meer dan 2018 en daarmee is dat een mooie stijgende lijn. Ik moet daarnaast ook echt beseffen dat ik ondanks het niet doorgaan van evenementen dat ik mijzelf bizar goed sportief kon motiveren. Met alleen de wandelingen van 10km en meer meegeteld kwam ik op 2122km wandelen en 1061km hardlopen. Bizarre records en veel meer dan in 2018 en 2019. Er valt nog veel te verbeteren, maar deze laatste alinea is er zeker ook om trots op te zijn. Fijne hobby’s om meer aandacht te geven, want wat je aandacht geeft: groeit…

tommie345

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.